Červnový program festivalu TANEC PRAHA skončil, pokračovat bude v září

V rámci 33. ročníku Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA přijel do Prahy vůbec poprvé Dimitris Papaioannou. Umělci odehráli celkem 70 představení v Praze a dalších 21 městech a obcích České republiky. Festival ani letos červnem nekončí, program pokračuje i na podzim, jeho vrcholem bude 11. září 2021 v Hudebním divadle Karlín nejnovější dílo Williama Forsytha A Quiet Evening of Dance.

A Quiet Evening of Dance. Foto: Bill Cooper.

A Quiet Evening of Dance. Foto: Bill Cooper.

„Šli jsme opět do obrovského rizika, ale s pocitem, že teď anebo nikdy. Dimitris je světová hvězda, jednání jsme začali před 4 lety a na další minimálně 2 roky je vybookovaný, takže jsem na přelomu dubna a května musela rozhodnout něco, co se nedá predikovat,” říká Yvona Kreuzmannová, zakladatelka a ředitelka Tance Praha a pokračuje: „vlastně je zázrak, že jsme Transverse Orientation uvedli hned po premiéře v Lyonu, jako jeden z koproducentů inscenace, což je důležitá role festivalů i do budoucna. I Silvia Gribaudi, která zvládla skvěle Opening festivalu, se do Prahy vrátí v naší nové koprodukci. Mrzelo nás, že jsme nedosáhli navýšení kapacity sálů nad 50 %, vstupenky byly vyprodány během 24 hodin, škoda, Ministerstvo zdravotnictví po všech šarádách nebylo schopno vůbec komunikovat.”

Navzdory nejistotě v důsledku pandemie festival v červnu českému publiku zprostředkoval unikátní zahraniční produkce – kromě již zmíněného Dimitrise Papaioannou se v Praze, Brně a Ostravě představila Silvia Gribaudi s představením Graces, v Praze, Plzni a Pardubicích pak festival uvedl duet Harleking autorské dvojice Ginevra Panzetti Enrico Ticconi. Vrcholem zářijového programu pak bude po dvaceti letech návrat Williama Forsytha, a to s nejnovějším dílem A Quiet Evening of Dance v produkci Sadler’s Wells London.

„Fenomenální Forsythe potěšil naše diváky již v roce 2000 a plánovali jsme jeho návrat po 20 letech, ale loni prostě nebyla šance. Jsme nadšeni, že nám dokázal dát jeden jediný náhradní termín, 11. 9. a věříme, že 75% kapacity HDK, kterou jsme pustili do prodeje nyní, budeme moci ještě navýšit,” dodává Kreuzmannová.

Nestabilní situace spojená s pandemií vnesla do realizace i pozitivní zkušenosti, řada představení v Praze i regionech se odehrála ve venkovních prostorách a otevřela se tak širší divácké obci. Letošní ročník navíc uvádí několik děl, ve kterých se diváci mohou aktivně zapojit. Laické publikum se zúčastnilo otevřené zkoušky k premiéře Viktora Černického Prima nebo open-air verze Jámy lvové PocketArtu, která se v září dočká reprízy, kromě toho teenagery vtáhli do díla Nibiru III LOUD RING maďarští umělci. Stejnou věkovou skupinu si vybrala Marie Gourdain pro zářijovou premiéru Icarus, tento open air projekt chystá konečně odloženou premiéru na 26. září.

V září také festival zopakuje víkendovou sérii venkovních performancí nesoucí název Žižkov v pohybu, která oživuje lokace Dolního Žižkova, zdánlivě nehostinného „Gordického uzlu“ na rozhraní Prahy 1, 3 a 8. Tyto zážitky mohou diváci znovu sdílet v sobotu 11. a v neděli 12. září, na což naváže i další etapa projektu Dancing Museums s Galerií Hl. m. Prahy v Zámku Troja.

Zdroj: Tanec Praha z.ú.

Témata článku

A Quiet Evening of DanceWilliam Forsythe

Tanec

Tanec Praha

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: