České středisko ITI u příležitosti Mezinárodního dne tance: Tanec a divadlo jako lék

Na dnešní den připadá Mezinárodní den tance, který se z iniciativy Mezinárodního divadelního ústavu (ITI – International Theatre Institute) již od roku 1982 slaví vždy 29. dubna. Na oslavy tance naváže Týden péče o duši, který od 3. do 9. května 2021 pod názvem Kultura je taky služba! vyhlásilo české středisko ITI.

České středisko ITI u příležitosti Mezinárodního dne tance: Tanec a divadlo jako lék

České středisko ITI u příležitosti Mezinárodního dne tance: Tanec a divadlo jako lék

Autorem letošního poselství k Mezinárodnímu dni tance, jehož český překlad tradičně šíří české středisko ITI, je německý tanečník Friedemann Vogel. Píše v něm mimo jiné: „U tanečníků se většinou obdivuje jejich fyzická zdatnost, ale ještě více čerpáme ze své duševní síly. Věřím, že tato jedinečná kombinace fyzické a mentální odolnosti nám pomůže tuto dobu překonat a přijít na nové způsoby, jak pokračovat v tanci i v rozdávání inspirace." Prezentace a akce v různých zemích světa k Mezinárodnímu dni tance lze sledovat na facebookovém profilu a na webové stránce, kde bude právě dnes od 18:00 hodin CET zveřejněn exkluzivně na 24 hodin dokumentární film o Friedemannu Vogelovi Incarnation of Dance.

K oslavám Mezinárodního dne tance se i přes přetrvávající omezení pro scénická umění připojují i tanečníci z České republiky. Balet Národního divadla se k oslavám Mezinárodního dne tance připojuje online premiérou Spící krasavice, kterou dnes exkluzivně zpřístupňuje na svém YouTube kanále. Program na celé čtvrteční odpoledne připravilo Studio ALTA, kde se diváci mohou těšit nejen na taneční soubory, ale také například na dvacetiminutovou procházku pro dva diváky. Studio ALTA se dnes také formou štafety propojí s divadlem PONEC, které slaví pod názvem Najdi si svého umělce nejen fyzickou procházkou, ale také putováním po vnitřních krajinách. Pořadatelé z Art 4 People připravili jako každý rok celodenní online taneční program, ve kterém nechybí vystoupení profesionálních divadelních souborů, společný baletní trénink, workshopy napříč nejrůznějšími tanečními styly a celorepublikový flashmob. Ochutnávky ze svého repertoáru nabízí divákům prostřednictvím svého divadelního facebooku a kanálu youtube pod názvem VIVA LA DANZA! baletní soubor libereckého Divadla F. X. Šaldy.

Živá kultura svou fyzickou i mentální odolnost projevovala online více než rok a věříme, že toto období je u konce. Od 3. května se otevírají služby péče o tělo. Na duši by se však nemělo zapomenout. České středisko ITI proto v rámci Týdne péče o duši vyzývá všechny, kteří poskytují kulturní službu, aby se od 3. do 9. května připojili a vyrazili do ulic a parků a za dodržení všech platných hygienických opatření připomněli kolemjdoucím, že umění je důležitou součástí našich životů a že je pro návrat zpět do normálního života nezbytné.

Odkazy:

Poselství Friedemanna Vogela k Mezinárodnímu dni tance

Dokumentární film Incarnation of Dance (dostupný 29.4 od 18 hodin CET)

Balet Národního divadla k Mezinárodnímu dni tance 2021

Mezinárodní den tance 2021 ve Studiu Alta

Mezinárodní den tance 2021 v Divadle Ponec

Art 4 People: Mezinárodní den tance 2021 aneb „Kdo tančí, nestárne!“

VIVA LA DANZA! v Divadle F. X. Šaldy

Týden péče o duši: Kultura je taky služba!

Zdroj: České středisko ITI

Témata článku

České středisko Mezinárodního divadelního ústavuDivadlo PonecFriedemann VogelMezinárodní den tanceStudio ALTA

Balet DFXŠBalet Národního divadla

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: