Česko-slovenský máj v ALTĚ: Jaro Viňarský, Tereza Ondrová a Peter Šavel

Česko-slovenský máj v ALTĚ: Jaro Viňarský, Tereza Ondrová a Peter Šavel

Česko-slovenský máj v ALTĚ: Jaro Viňarský, Tereza Ondrová a Peter Šavel

Tři duety, dvě pražské premiéry a jeden zbrusu nový tanečně divadelní projekt: takový bude květen ve Studiu ALTA, v rámci kterého se do Prahy vrátí zde dobře známý slovenský performer Jaro Viňarský (12. 5.). Duet tanečníka a klavíristy představí Peter Šavel (18. 5.) a tematiku genderu bude v nové premiéře Boys Who Like To Play With Dolls zkoumat Peter Šavel společně s českou tanečnicí a choreografkou Terezou Ondrovou.
Česko-slovenský máj odstartuje už tuto neděli, 12. května, projekt Jara Viňarského ANIMAL INSIDE, který čerpá inspiraci z knihy Lászla Krásznahorkaia a obrazů Maxe Neumanna. Jeden z nejinspirativnějších tvůrců současné slovenské scény tentokrát přizval ke spolupráci mladého českého herce Marka Menšíka, aby vytvořili animální svět, v němž diváka i sebe vzájemně vyzývají na apokalyptický souboj „s pamětí, myšlenkami, idejemi a představami o lidském druhu, o moci, o Bohu, o smyslech, o kráse snění, o lásce, o vlcích a jiných zvířecích formách v nás“.
V pátek 17. května proběhne premiéra nového projektu Boys Who Like To Play With Dolls Terezy Ondrové a Peter Šavela. Osobití tvůrci, kteří se setkali při úspěšném projektu Much More Than Nothing, zvou diváka do fantaskního světa, v němž mužský a ženský princip nemusí být totéž co muž a žena. Pohyb a tanec se v tomto projektu stává prostředkem pro vyjádření kontrastu mezi projevem těla a duše, mezi genetickými danostmi a společenskými předsudky ve snaze zpochybnit nejrůznější společenské stereotypy a nahlédnout tematiku genderu čistě fyzicky.
Hned následující den, 18. května, uvede Peter Šavel a Kamil Mihalov projekt Shifts, který měl premiéru teprve před dvěma týdny v Bruselu, kde Peter žije a pracuje. Shifts je emocionální pohybovou interpretací zármutku a žalu v interakci s Goldbergovými variacemi J. S. Bacha, hranými na živo Kamilem Mihalovem.
Vstupenky v ceně 150 Kč / 100 Kč student je možné rezervovat na adrese rezervace@altart.cz a zakoupit přímo před představením. www.studioalta.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: