Český studentský snímek Schránky ocenil mezinárodní festival Cinedans

Letošní ročník nizozemského mezinárodního festivalu tanečních filmů Cinedans zná své vítěze. V kategorii Nejlepší studentský film si cenu odnáší snímek Shells choreografa Jarka Lambora a režisérky Marie-Magdalény Kochové.

Zdroj: cinedans.nl

Zdroj: cinedans.nl

Mezinárodní odborná porota ve složení Emily Hsiang-Yun Huang, Jelena Kostić a Loránd János vybrala jako vítěze devítiminutové dílo Schránky (Shells) Jarka Lambora a Marie-Magdalény Kochové, kde hlavní roli ztvárnil Jan Minařík, dlouholetý člen slavného souboru Piny Bausch, který zemřel v červnu 2022. V premiéře byl film uveden během loňského Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, speciálně promítán byl rovněž v rámci trojdílného programu Talk o tanci a filmu, který v říjnu uspořádal Festival tanečního filmu.

Svůj výběr porota okomentovala následovně: „Film zachycuje zápas se sebou samým a bezbrannost tváří v tvář stárnutí pomocí tance i netanečních pohybů. Emoce jsou logickým procesem vyvolávány v každém momentu snímku. Divák je ohromen zejména výjevem z výtahu, který ztělesňuje nejrůznější druhy stavů mysli v omezeném prostoru a zachycuje je promyšlenými pozicemi kamery.“

Mimořádnou zmínku si od poroty odnesla díla Neon Phantom Leonarda Martinelliho, Moved Noy Zevenbergen a The Divine Flower režisérky Tessy van der Riet s choreografií Thu Hang Pham. Diváci za nejlepší krátký film označili Anima Animae Animam Juliety Gasroc a José Puchades Martíneze, nejlepším dokumentem zvolili Moving Together Maggie M. Bailey a jako nejlepší studentský film vybrali již výše zmíněný Moved.

Devatenáctý ročník Cinedans se konal letos v Amsterdamu ve dnech 24. – 26. března, online festival pokračuje až do konce měsíce, vstupenky ke zhlédnutí jednotlivých filmů je možné zakoupit přímo na webu festivalu.

Zdroj: cinedans.nl

Témata článku

MultižánrovéTanec

CINEDANS

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: