Choreograf Jan Fabre odsouzen za sexuální násilí

Symbolicky na Mezinárodní den tance 29. dubna 2022 byl za sexuální obtěžování, nevhodné chování ke svým tanečnicím a šikanu na pracovišti k osmnáctiměsíčnímu podmíněnému trestu odnětí svobody odsouzen vlámský režisér, choreograf a multidisciplinární umělec Jan Fabre.

Jan Fabre. Zdroj Wikimedia Commons.

Jan Fabre. Zdroj Wikimedia Commons.

Soudní proces s Janem Fabre (*1958) byl zahájen v březnu 2021 a projednával činy, které se datovaly až do roku 2002. Kvůli promlčecí lhůtě bylo šest z dvanácti obvinění ze znásilnění zamítnuto, nicméně rozsudek uznal Fabreho vinným z nevhodného, sexuálně motivovaného napadení jeho podřízených, násilí a ponižování.

Choreografovi byl vyměřen osmnáctiměsíční trest odnětí svobody, podmíněně odložen na pět let, během nichž bude zbaven občanských svobod (a pakliže nebude během těchto pěti let opětovně souzen, k trestu do vězení nebude muset nastoupit), současně by měl každé z obětí zaplatit symbolické odškodnění ve výši jednoho eura.

Během soudního procesu, který vyvolala obvinění, jež se objevila v roce 2018 v otevřeném dopise 20 tanečnic a tanečníků Fabreho souboru Troubleyn v nizozemském časopise Rekto:Verso (k přečtení v angličtině zde), vyšlo najevo mimo jiné to, že Fabre pravidelně ponižoval své spolupracovníky a tanečníky, sexuálně je vydíral či vystavoval jiným, nepříjemným situacím se sexuálním podtextem. Několikrát mělo dojít i ke znásilnění.

Obhajoba Fabreho se opírala o podstatu jeho uměleckých vizí, které bývají často provokativní a neotřelé (V minulosti se jeho díla dostala několikrát na přetřes v médiích kvůli své mírně řečeno neortodoxní povaze. V roce 2012 mělo prý během natáčení jednoho z jeho filmů dojít k týrání zvířat, bez kontroverze se neobešla ani jeho instalace v petrohradské Ermitáži, jež vyvolala odpor ruské pravoslavné církve). Obhajoba argumentovala tím, že při spolupráci s takto smýšlejícím tvůrcem je třeba se mu „odevzdat na 100 %“, aby představení předala skutečné emoce, o které choreografovi jde. „Nemluvíme o bezbranných nezletilých, kteří jsou zneužívaní, ale o vzdělaných silných ženách, které se rozhodly jít cestou radikálního tance Jana Fabreho,“ zaznělo od jednoho z obhájců.

K rozsudku se vyjádřila právní zástupkyně žalující strany An-Sofie Raes takto: „Jsme velmi potěšení. Soud uznal, že je v případě Jana Fabreho jednalo o vzorec chování a rozsudek je důležitým milníkem i pro ostatní oběti obdobného násilí, které se stále ptají, jak může být podobné chování přípustné. Doufám, že díky tomuto soudnímu rozhodnutí načerpají další oběti sílu se ozvat.“

Zdroj: AFP, demorgen.be, lemonde.fr, theartsnewspaper.com

Témata článku

BelgieJan FabreZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: