Dánský Den Kongelige Ballet hledá nové umělecké vedení

Tanečník a choreograf Nikolaj Hübbe na začátku května 2024 oznámil, že po šestnácti letech opustí pozici uměleckého šéfa předního dánského baletního souboru Den Kongelige Ballet (Dánský královský balet). Smlouva mu vyprší v roce 2026.

Dánské královské divadlo v Kodani. Zdroj: Wikimedia Commons.

Dánské královské divadlo v Kodani. Zdroj: Wikimedia Commons.

Nikolaj Hübbe působí v čele Královského dánského baletu od roku 2008, během toho pro soubor vytvořil vlastní inscenace baletů jako Napoli, Giselle, Labutí jezero nebo La Sylphide, které byly typické především současným pojetím scénografie a kostýmů.

„Bylo a stále mi je obrovskou ctí stát v čele Královského dánského baletu a považuji to za nesmírně obohacující zkušenost. V roce 2026 to bude osmnáct let, kdy jsem nastoupil jako umělecký šéf. S tím se váže i zodpovědnost za neustálý rozvoj souboru a přísun nové inspirace. Proto považuji za vhodné, abych za dva roky předal žezlo někomu dalšímu,“ uvedl Nikolaj Hübbe.

Divadlo již otevřelo rozsáhlé mezinárodní výběrové řízení, jehož účelem je zajistit, aby nový ředitel, či ředitelka mohli co nejrychleji po svém nástupu v srpnu 2026 začít tvořit repertoár.

„Nikolaj nás o svém plánu neprodloužit v roce 2026 smlouvu informoval už v roce 2022. Jeho výměna bude výzvou, jelikož se prokázal jako umělecký šéf mimořádných kvalit a byl osobně výjimečným ambasadorem klasického baletu. Repertoár pro následující dvě sezóny je již sestaven, proto nyní zahajujeme pečlivý proces hledání ideální nástupnické osobnosti,“ doplnil ředitel divadle Kasper Holten.

Nikolaj Hübbe je absolventem Královské dánské baletní školy, v roce 1984 se stal tanečníkem souboru, roku 1992 pak nastoupil do New York City Ballet. Během své kariéry se zapsal jako přední interpret jak repertoáru Augusta Bournonvilla, tak choreografií George Balanchina. Od roku 2008 působí jako umělecký šéf dánského Den Kongelige Ballet.

www. kglteater.dk; www.via.ritzau.dk

Témata článku

DánskoNikolaj HübbeZahraničí

Dánský královský balet

Tanec

Umělecký ředitel

vložil Tanecnik

IP: 88.101.47.121
Reaguje na:
Ideální místo pro Filipa Barankiewitcze!!!
+4 0 ! Odpovědět

Zobrazit další komentáře 1

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: