Devátá Ročenka Tanečních aktualit je na světě

Devátá Ročenka Tanečních aktualit je na světě

Devátá Ročenka Tanečních aktualit je na světě

Taneční aktuality, které letos slaví deset let od založení, právě vydaly svou devátou Ročenku. Její obálku zdobí představitelka nového cirkusu Eliška Brtnická ve svém sólovém projektu Enola. Stejně jako každý rok přináší i letošní publikace výběr textů internetového portálu www.tanecniaktuality.cz reflektující nejdůležitější události sezony 2015/2016 v České republice, které se odehrály na poli tance, nového cirkusu a pantomimy. Výbor z recenzí, reportáží, rozhovorů a dalších článků by tak neměl uniknout žádnému milovníkovi tance.

Ročenku Tanečních aktualit uvádí krátké bilance jednotlivých pohybových žánrů předních českých odborníků. Dění v baletním světě již tradičně sumarizuje Roman Vašek, nad současným tancem uplynulé sezony se zamýšlí Jana Návratová, pantomimu a pohybové divadlo reflektuje Ladislava Petišková a postřehy o novém cirkuse shrnuje Veronika Štefanová.
Sborník je dále členěn do sekcí podle regionů. Kromě recenzí nových inscenací kamenných divadel i současných scén zveřejňuje také reflexe z festivalů a reportáže z nejrůznějších akcí. V Ročence naleznete též vzpomínky na významné osobnosti (Boris Hybner, Pavel Šmok) nebo rozhovory s představiteli tanečního světa – například s Ivanem Liškou nebo Astrid Štúrovou. Zcela exkluzivně pak publikace přináší rozhovor Radima Vizváryho s šéfredaktorkou Tanečních aktualit Lucií Hayashi s příznačným názvem Nezastavitelná „mašinfíra“, který vznikl u příležitosti desátého výročí redakce. Při ohlédnutí za úspěšnou dekádou časopisu se svěřuje: Nebylo to vždy jednoduché, každoroční finanční nejistota demotivuje od dlouhodobého plánování, nikdy totiž nevíme, zda na další rok chod redakce zajistíme, nebo ne. Ale teď, když se ohlédnu zpět a vidím, jak se naše studentská snaha přerodila v uznávané profesionální médium, myslím, že to nebylo zbytečně investované úsilí a energie. A to je také důvod, proč jsme se rozhodli dát si k desátým narozeninám dárek – Databázi tance – on-line platformu českého tance, kterou jsme spustili v dubnu tohoto roku v rámci festivalu Česká taneční platforma.“
Ročenku 2015/2016 uzavírá bonusový text Choreografie pro kameru z pera tanečnice, choreografky a dramaturgyně filmové tvorby Kláry Lidové. Obsah knihy tvoří ucelený obraz o současném stavu našeho tanečního umění a jako tištěná publikace zůstane cenným dokladem pro budoucí generace. Cena jednoho výtisku je 189 Kč.

Ročenka Tanečních aktualit je k zakoupení v těchto prodejních místech:

PRAHA – Grishko, Sansha Praha, Konzervatoř hl. m. Prahy, Ponec, Divadlo Archa, NoD/ROXY, Palác Akropolis, Duncan Centre, Tanter, Alfred ve dvoře, Studio Alta, e-shop Prospero Institutu umění – Divadelního ústavu, TIME MUSIC, Karolinum, Academia, Dance Perfect, Baletní Akademie Adély Pollertové, Studio DanceLab, Studio Contemporary, Pražská taneční konzervatoř a střední odborná škola
BRNO – Národní divadlo Brno, Grishko, Dance shop Brno, prodejna skript JAMU, Academia
ČESKÉ BUDĚJOVICE – Jihočeské divadlo
PLZEŇ – Divadlo J. K. Tyla, Nová scéna
LIBEREC – Divadlo F. X. Šaldy
OLOMOUC – Divadlo na cucky
OSTRAVA – Národní divadlo moravskoslezské, Kulturní centrum Cooltour

Taneční aktuality jsou prvním českým on-line časopisem, který přináší informace z tanečního dění nejen domácího, ale i zahraničního. Kromě profesionálního tance se věnují také pantomimě, novému cirkusu a dalším pohybovým žánrům. Hlavním obsahem portálu jsou autorské články, recenze, rozhovory i reportáže včetně aktuálního denního zpravodajství ze světa tance. Na stránkách čtenáři mohou rovněž nalézt unikátní taneční kalendář, který poskytuje informace o tanečním dění v celé České republice, archiv představení uvedených v domácím prostředí od roku 2007 nebo přehled plánovaných workshopů, konkurzů a soutěží. Taneční aktuality slaví v roce 2016 deset let od založení občanského sdružení, které se rozhodlo vytvořit internetový portál o tanci (www.tanecniaktuality.cz), jenž by dokázal suplovat tištěné periodikum. Za svou relativně krátkou dobu existence se Taneční aktuality staly uznávaným odborným médiem, které poskytuje platformu pro český profesionální tanec; vyvolávají tak důležitý dialog pro zachování zdravé konkurence a argumentace oboru jako takového.
Zdroj: Taneční aktuality

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: