Devourer, taneční performance o chamtivosti inspirovaná principy klaunské postavy a teorií černých děr

Ve dnech 24. a 25. května 2022 proběhne v Divadle X10 premiéra a první repríza představení Devourer, které v současné době připravuje kolektiv Alica Minar & col.

Devourer. Foto Kateřina Kozáková.

Devourer. Foto Kateřina Kozáková.

Taneční inscenace Devourer se zabývá tématem chamtivosti. Skrze její ztělesnění nachází její fyzickou, dýchající, podobu a sleduje její vývoj. Čerpá hluboko z prožitků a podvědomí, aby podala svědectví o této lidské vlastnosti optikou světa přírodních zákonů a chování vesmírných těles. Snoubí v sobě silnou vizualitu obepínající zvukové prostředí a autorský text. Pohrává si s absurditou a humorem, který vyvažuje komplexnost a závažnost tematiky materialismu. Diváky zve do vnitřního světa chamtivosti a otevírá prostor pro vlastní interpretaci.

Alica Minar & col. je skupina tvořící performativní umění s důrazem na tematický a žánrový přesah. Jejich inscenace jsou výsledkem týmové spolupráce mezinárodních umělců propojujících těla, zvuky, vizualitu, text a objekty. Prostřednictvím uměleckého výzkumu nechávají intuici a intelekt proplétat se při zhmotňování emocionálně zatížených témat člověka a společnosti. Svým působením na scéně udržují trvalou kontinuitu spolupráce s českými a německými institucemi. Hravě objevují potenciál mezi tělem a objektem, přinášející do centra pozornosti vzniklé bizarní a absurdní střípky choreografie. Pracují precizně ale s citem, přičemž neztrácejí zvědavost, humor ani dynamiku.

„Jedno tělo, hromada černých míčků, jasný úkol a nespočetně chamtivosti. Taneční performance inspirovaná principy klaunské postavy a teorií černých děr. Devourer, požírač, existuje, jen aby mohl mít. V odhodlané snaze pojmout vše za své pohlcuje světlo, vdechuje prostor a materializuje čas. Jeho proměna se postupně zhmotňuje. Tělo chamtivosti přichycené při činu. Jak se dá ,já‘ maximalizovat? Singularita. To je výjimečný bod. Jsem hvězda, zářím jako supernova…nebo se ze mě stala černá díra?,“ ptají se tvůrci.

Zdroj: Alica Minar & col.

Témata článku

Devourer

Alica Minar & col.

Divadlo X10

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: