Divadelní Odysea 2015 představí vedle oceňovaných českých a zahraničních jmen i projekty začínajících umělců

Divadelní Odysea 2015 zahájila 11. září 2015 na Lodi Tajemství třemi reprízami představení Quilombo tango tanečnice Patricie Porákové . O víkendu nebude chybět program pro děti s klauny ze Squadra Sua. V pondělí 14. září se představí česká premiéra představení Portraits in Motion, které si veze z letošního Fringe Festivalu cenu Total Theatre Award. V závěru se dění přesune do Strašnického divadla na site-specific projekty dvou nezávislých divadelních souborů Divadla Líšeň a Divadla X10. Odysea také nabídne dva komponované večery (15. a 16. září), kde dá vedle sebe prostor zkušeným a začínajícím performerům.
V závěru minulého týdne byly ukončeny dvě výzvy vypsané v rámci Divadelní Odysey 2015. „Vybrali jsme 15 uchazečů rozmanitých divadelních zkušeností i vzdělání na selektivní workshop ruského choreografa a divadelního režiséra Maxima Didenka k novému představení, které bude vznikat v česko-německo-ruské koprodukci“ říká organizátorka Divadelní Odysey Šárka Pavelková. Na inscenaci s plánovanou premiérou na září 2016 se kromě režiséra Maxima Didenka a konečných sedmi uchazečů bude podílet performer a režisér Pavel Semchenko a hudební skladatel a muzikant Ivan Kushnir. Workshop bude probíhat od 11. do 15. září 2015 ve Strašnickém divadle a na Pražské taneční konzervatoři, zakončení v podobě „work-in-progress“ bude k vidění 15. září na Lodi Tajemství spolu s představením Pandora 88 z německé produkce. Pandora 88 je inscenací fyzického divadla, která za dobu své existence objela doslova celý svět (Singapure, Sydney, San Francisco, Tel Aviv a další), přitom v Praze se nyní zastaví poprvé. V době svého vzniku v roce 2003 získala na Edinburghském Fringe Festivalu několik prestižních ocenění a bezprecedentní kritiky. Tvůrci a performery Pandory 88 jsou v oblasti neverbální divadla kolegové Wolfgang Hoffmann a Sven Till (DE).
 „Dalších 5 vznikajících projektů jsme zařadili do programu na Esenci tance II,“ doplňuje Šárka Pavelková, „každý z nich je něčím zajímavý a věříme, že s patřičnou podporou může divácky uspět.“ Esence tance je cílena na pohybové divadlo a současný tanec se záměrem dát prostor mladým umělcům a jejich vznikajícím projektům na veřejnosti. Na programu druhého večera Esence tance bude loňský vítěz – inscenace BOI – a pět nových miniatur z dílny mladých českých tanečníků a herců v oblasti nonverbálního divadla. Tanečnice Kateřina Stupecká představí ukázku inscenace Obsese, o tom, jak využíváme druhé na cestě k vlastnímu štěstí. Dva čerství absolventi DAMU Sára Arnsteinová a Jiří Šimek ztvární téma samoty v miniatuře Loneliness and Stuff. Mezi dalšími vybranými jsou Andrea Vykysalá, Karolína Křížková a Eva Stará s projektem Study, který je založený na kooperaci studentů různých uměleckých oborů (HAMU, AVU, VŠUP). Performerka Nela H. Kornetová představí ukázku z představení Trumpets in the Sky, temný atmosférický kus inspirovaný očekáváním apokalypsy, které se silně dotýká emoce strachu. Studenti Pražské taneční konzervatoře Natálie Matysková a Jan Mouca pak zatančí romantické baletní duo Dopis.
Jako česká premiéra bude v rámci letošní Divadelní Odysey uvedena inscenace Portraits in Motion, která získala na letošním Fringe Festival v Edinburghu cenu Edinburgh Fringe Total Theatre Award 2015 v kategorii „Innovation, Experimentation & Playing with Form“. 17. září 2015 pak před Strašnickým divadlem vyroste stan, v němž hostující Divadlo Líšeň odehraje loutkové divadlo zabývající se současným Ruskem a nástupem Vladimira Putina k moci. Na závěr festivalu mohou diváci na této domovské scéně Divadla X10 vidět derniéru jejich site-specific projektu Spodní proudy Jiřiny Haukové, která svou formou na pomezí inscenace a instalace vybízí k objevování života a tvorby české básnířky a překladatelky.
Divadelní Odysea 2015 proběhne od 11. do 18. září 2015 na Lodi Tajemství na pražské Náplavce a ve Strašnickém divadle. Přehlídka vznikla ve spolupráci s Divadlem X10 a Divadlem bratří Formanů za podpory Hlavního města Prahy, Fondu kultury, Visegrad Fund a European Cultural Foundation.
Vstupenky jsou v prodeji na www.goout.cz, na místě budou k dostání vždy hodinu před představením.

Více informací na www.odysea.pro.

Zdroj: ProFitArt

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: