Divadlo J. K. Tyla V Plzni uvádí ve světové premiéře taneční muzikál Freddie – The King of Queen

Divadlo J. K. Tyla V Plzni uvádí ve světové premiéře taneční muzikál Freddie – The King of Queen

Divadlo J. K. Tyla V Plzni uvádí ve světové premiéře taneční muzikál Freddie – The King of Queen

Divadlo J. K. Tyla V Plzni uvádí ve světové premiéře taneční muzikál Freddie – The King of Queen autorů Libora Vaculíka, Petra Maláska a Václava Kopty. Premiéra se uskuteční 15. Března od 19. hodin v Komorním divadle. Libor Vaculík, autor úspěšné taneční inscenace Edith – vrabčák z předměstí, která se v Plzni blíží ke své 170. Repríze, přichází s novým tanečním muzikálem, který zpracovává na stejném principu jako libretista, choreograf i režisér v jedné osobě. Hudebním východiskem se pro něho stala koláž z produkce skupiny Queen, díla soudobého estonského skladatele Arvo Pärta a Petra Maláska, autorem písňových textů je Václav Kopta. Scénu a kostýmy vytvořili osvědčení divadelní výtvarníci Martin Černý a Roman Šolc.
Retrospektivně komponované hudebně-taneční drama v úvodu přivede na scénu Freddieho Mercuryho (19461991) na samém sklonku jeho dnů, aby před jeho už dovnitř obráceným zrakem odvinulo celý příběh právě končícího života, se všemi jeho vzestupy i pády. „Alfou a omegou pro mne bylo proniknout do Freddieho osobního života a důvěrně se ho zmocnit,“ zdůrazňuje Libor Vaculík. „Vycházím přitom hlavně z jeho vnitřních rozporů. Jeho dilemata se odvíjejí v  mnoha rovinách a v různých etapách: vztah k rodičům versus snaha emancipovat se od svého zanzibarského původu, komplexy versus ambice. Jeho ujasňování si sexuální orientace on lítá mezi chlapy a ženskými, byl jedním z prvních slavných oběti AIDS. Oficiálně se k tomu přiznal den před smrtí, předtím to čtyři roky tajil.“ O titulní postavu se podobně jako v Edith dělí dva interpreti. Pěvecky Freddieho ztvární Michael Kluch, jeho tanečním protějškem bude Richard Ševčík. Průvodce dějem bude tentokrát Slečna „Kdo“ v podání Ivy Marešové. „Na Freddieho jsem se moc těšil, věděl jsem, že spolupráce s Liborem Vaculíkem bude skvělá po taneční i herecké stránce. Postihnout vedle té známé veřejné tváře také Freddieho odvrácenou, soukromou tvář, je náročný úkol. Není jednoduché tanečně vyjádřit uzavřenost – všechno je to o výrazu a o detailu,“ říká ke své roli Richard Ševčík.
Michael Kluch je talentovaný zpěvák a lídr mezinárodně oceňované pražské revivalové skupiny Queenie, kterou jako dvacetiletý založil v r. 2006. Široký hlasový rozsah mu dovoluje zpívat písně v původních tóninách a technicky se přiblížit Mercurymu, do jehož podoby se úspěšně stylizuje. Na muzikálové scéně se etabloval jako Roger Davis v muzikálu Rent a jako Benedikt Berousek v Touze. Vloni si ho vybrali jako vokalistu prestižní a ambiciózní němečtí Queen 2, podle nichž „má nejúžasnější a silný hlas a je fantastický Freddie–performer“. O legendárním zpěvákovi říká: „Mercury mě odjakživa fascinoval především jako zpěvák, líbí se mi, jak osobitým způsobem kombinuje hudbu se zpěvovou linkou, jeho výraz, hlasový rozsah a jeho technika jsou unikátní.
Zdroj: DJKT

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: