Dočasná Company uvede nový projekt Natálie Vackové

Premiéra projektu Lidé Antropocénu / OUR LAND WE PLANT se uskuteční dne 6. května 2022 v divadle PONEC. Jedná se o celovečerní debutovou inscenaci mladé autorky Natálie Vackové z taneční katedry HAMU, ve které vystupují čtyři interpreti využívající jazyk tanečního a fyzického divadla. Pro inscenaci je důležitá práce s materiálem, který je v průběhu přetvářen a formován. Metaforicky zachycuje aktuální náladu, nejen environmentální tematiky.

Dočasná Company uvede nový projekt Natálie Vackové

Dočasná Company uvede nový projekt Natálie Vackové

Taneční inscenace se zabývá nově vymezeným označením současné doby „Antropocén“. Sledujeme období, kdy lidstvo svou činností dlouhodobě globálně ovlivňuje a přetěžuje zemský ekosystém. Toto nejen environmentální téma se zásadně dotýká současné generace a nachází hranici mezi minulostí a budoucností na této planetě. Klademe si otázku jak o tomto tématu komunikovat, když je přitom tolik těžké si ho vůbec připustit. Co všechno Antropocén znamená? Jaké pocity v nás vyvolává? Nejistotu? Vinu? Bezmoc? Strach či lhostejnost? Our land we plant a nebo je to jinak? Our land we planned? Our land is plain?

Inspirací je mimo jiné kniha Antropocén, ve které si tento pojem autoři definují například jako: „Svět balancující na hraně ekologické krize vyzrazuje devastující způsob naší přítomnosti ve světě a denaturační povahu kultury, která přece měla životy a přírodu kultivovat.“ (Pokorný, Storch a kol.: Antropocén)

Autorka se tímto tématem zabývá dlouhodobě. Minulý rok zpracovala podobné téma ve svém tanečním filmu s názvem Dissolution, na kterém spolupracovala s kameramankou Zdenou Sýkorovou. Snímek ve svých obrazech zachycoval různé prostředí spjaté s vodou a přírodou. Pracovalo se v něm i s tématem znečištění vod a na ledové soše se abstraktně vyobrazoval čas. V návaznosti na tento projekt vytvořila taneční site-specific představení s názvem Tání ve spolupráci s choreografem Janem Razimou pro letní hudebně-divadelní festival Kukokli, pořádaný v červenci roku 2021.

Dočasná Company je uskupení tvůrců a umělců v oblasti současného tance a fyzického divadla, kteří různými způsoby přesahují do jiných uměleckých stylů, žánrů a forem. Dočasná Company kolem sebe sdružuje skupinu lidí a vytváří platformu propojující umělce z oblasti hudby, fotografie, filmu a výtvarného umění. Členové se také aktivně zapojují do lektorské a pedagogické činnosti. Cílem Dočasné Company je rozmělnit hranice mezi tvorbou pro širokou veřejnost a intelektuálním uměním pro odborné publikum, stejně jako nacházet přesahy divadelních a nedivadelních forem. Momentálně vytváří několik uměleckých projektů převážně v Praze, ale působí i v regionech.

Zdroj: Dočasná Company

Témata článku

Lidé Antropocénu OUR LAND WE PLANTNatálie Vacková

Dočasná Company

Divadlo Ponec

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: