DubNová generace: Bohemia Balet a benefice pro ukrajinské studentky

Již tento čtvrtek 7. dubna 2022 se uskuteční další z večerů Nové generace v divadle DISK. Tentokrát bude Nová generace hostit studentky Lvovské univerzity a benefičně uvede jejich choreografie. Na programu budou i dvě choreografie vytvořené pro soubor Bohemia Balet.

DubNová generace: Bohemia Balet a benefice pro ukrajinské studentky

DubNová generace: Bohemia Balet a benefice pro ukrajinské studentky

Nová generace je platforma pro studenty choreografie a nonverbálního divadla pražské HAMU, díky které mohou prezentovat své práce na veřejnosti, a získat tak potřebnou jevištní praxi. V dubnovém večeru Nová generace netradičně hostí studentky z Lvovské národní univerzity Ivana Franka (Fakulty kultury a umění - Katedry režie a choreografie). Tyto studentky momentálně studují na Katedře tance HAMU. Celá AMU přijala pod svá křídla desítky studentů z Ukrajiny a snaží se jim pomoci v začlenění do života v Praze. V divadle DISK budou k vidění celkem čtyři choreografie. Jejich uvedení bude benefiční a vybrané peníze poputují přímo vystupujícím umělkyním.

„V tak těžké době, jakou zažíváme právě teď, dávají jen hudba a tanec určitou naději a klid v duši. Na Ukrajině naše skupina Tvorcha existuje už téměř rok. Tady v Praze je jen malá část našeho týmu, ale i přesto jsme rádi, že s vámi můžeme sdílet naší vizi tance,” říkají členky skupiny Tvorcha složené ze studentů univerzity ve Lvově.

Dále Nová generace uvede dvě choreografie vytvořené pro soubor Bohemia Balet - taneční soubor Taneční konzervatoře hlavního města Prahy, v němž vystupují absolventi a studenti školy. Od roku 2018 zahájila Katedra tance s Bohemia Baletem pravidelnou spolupráci, která spočívá ve vytváření choreografií přímo pro soubor. Každoročně tak studenti druhého ročníku bakalářského studia oboru choreografie kolektivně připraví pro tanečníky Bohemia Baletu nový autorský kus. Supervizorkou těchto projektů je Lucie Holánková, pedagožka choreografie HAMU.

Diváci se tak mohou těšit na premiéru choreografie Get over it vytvořenou studenty druhého ročníku bakalářského studia choreografie HAMU Annou Kroupovou, Kseniiou Serykh a Samuelem Lojem. Pro tvorbu choreografie se inspirovali životy lidí - obyčejných ale zajímavých. Takových, kteří na první pohled vypadají, že nemají co říct, ale když se člověk pořádně zaposlouchá…

Na závěr večera bude uvedena repríza choreografie Touched, která vznikla v loňském roce. Jejími autorkami jsou studentky nyní již třetího ročníku choreografie HAMU Michaela Dzurovčínová, Adéla Kašparová a Ester Trčková. Dílo Touched je inspirováno obrazy světových malířů.

Více informací naleznete na facebookové události: https://fb.me/e/1KVGchpIb

Zdroj: Nová generace

Témata článku

HAMUKatedra tanceNová generace

Bohemia BaletTvorcha

Divadlo DISK

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: