DV8 Physical Theatre ukončilo činnost

V pátek 22. dubna 2022 byla do prostoru sociálních sítí vypuštěna přelomová zpráva. Světoznámý, mnohými cenami ověnčený britský taneční soubor fyzického divadla DV8 se rozhodl po třiceti šesti letech ukončit svou působnost.

DV8 Physical Theatre ukončilo činnost

DV8 Physical Theatre ukončilo činnost

DV8 založila v roce 1986 trojice tvůrců Lloyd Newson, Michelle Richecoeur a Nigel Charnock a byl to choreograf a umělecký ředitel Newson, který dal uskupení jeho tvář. Od 80. let se soubor svými choreografiemi vyjadřoval k silným politickým, kulturním a společenským tématům – homosexualitě, vlně AIDS, emancipaci ad. Mezi prvními vznikly inscenace jako My Sex, Our Dance, My Body, Your Body nebo Strange Fish.

Kromě práce pro jeviště se soubor cíleně zaměřoval na formát dance for camera. Prvním filmem se stalo přepracování původně jevištní verze díla Dead Dreams of Monochrome Men, které následně získalo celou řadu prestižních britských ocenění. Následovaly Strange Fish, Enter Achilles (oba natočeny ve spolupráci s BBC) a The Cost of Living (ve spolupráci s Channel 4).

Veškeré záznamy a archivní materiály souboru jsou uloženy v Theatre Collection na University of Bristol. Čtyři filmy, které DV8 vyprodukovalo, jsou k dispozici ke zhlédnutí na platformě digitaltheatre.com.

Devízou DV8 byla vždy otevřenost, touha riskovat, pokládat svými díly nepříjemné otázky, bourat hranice mezi uměleckými žánry a být tematicky relevantní, ať už se jednalo o sexuální identitu, společenské normy, třídní nerovnosti, multikulturalismus, svobodu projevu či lidská práva. Už v roce 2016 soubor oznámil, že na dobu neurčitou pozastavuje činnost a bude hledat nové cesty, jak pokračovat dál. Poslední inscenací se pak v roce 2020 stalo znovuobnovení díla Enter Achilles ve spolupráci s Ballet Rambert a londýnským divadlem Sadler’s Wells.

Zdroj: dv8.co.uk

Témata článku

fyzické divadloVelká BritánieZahraničí

DV8

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: