Festival Jacob’s Pillow slaví 90. ročník

Taneční festival Jacob’s Pillow letos připravuje svůj již 90. ročník. Po digitální sezoně 2020 a hybridní variantě 2021 se letos účastníci konečně sejdou naživo. Během desetitýdenního programu vystoupí na dvacet choreografů a tanečních souborů.

Jacob’s Pillow. Foto Robert Benson.

Jacob’s Pillow. Foto Robert Benson.

Festival letos začal 11. června a bude pokračovat až do 28. srpna. Mezi účastníky se představí např. indický Prakiti Dance (7. července), choreograf Kyle Abraham (13. – 17. července), Limón Dance Company (20. – 24. července), Les Ballet Afrik (3. srpna) nebo Miami City Ballet (24. – 28. srpna), který uvede Serenade George Balanchina.

Kromě představení v divadlech i na otevřených venkovních scénách jsou součástí rovněž přednášky – např. o choreografce Bronislavě Nižinské, historičce a teoretičce Ann Hutchinson Guest či o technologiích v tanci; dále workshopy, taneční lekce a výstavy archivních materiálů z bohatých sbírek festivalu.

Více o letošním programu můžete nalézt na webu festival zde.

Taneční festival Jacob’s Pillow založil tanečník, choreograf a jedna z klíčových osobností amerického moderního tance Ted Shawn. Od 30. let minulého století se tak začaly formovat kořeny jednoho z nejvýznamnějších tanečních festivalů, na němž během let vystoupila jména jako Alicia Markova a Anton Dolin, José Limón, Alvin Ailey, Merce Cunningram, Margot Fonteyn a soubory NDT, Hofesh Shechter Company, Pilobolus Dance Theatre a další.

Zdroj: Jacob’s Pillow

Témata článku

Spojené státy americkéZahraničí

Tanec

Jacob s Pillow

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: