Festival Letní Letná uvede dvě české premiéry, výročí slaví Cirk La Putyka i Losers Cirque Company

Letní Letná není jen o světových novocirkusových souborech, ale také o těch českých, které si se světovou scénou nijak nezadají. Český stan i open-air nabídnou dvě premiéry a na scéně se oslaví i dvoje narozeniny. Cirk La Putyka uvede ke svým patnáctinám inscenaci La Putyka, Losers Cirque Company divákům nadělí limitku Losers – Speciální edice, která bude ke zhlédnutí pouze jednou a pouze na Letní Letné. Festival proběhne od 15. srpna do 1. září, tradičně v Letenských sadech v Praze.

Holektiv - Radiant

Holektiv - Radiant

Cirk La Putyka těší své diváky již 15 let a na začátku jejich příběhu byla inscenace La Putyka, která udělala doslova díru do českého novocirkusového světa. Právě před 15 lety mohli diváci vidět tento kus poprvé v cirkusovém šapitó na Letní Letné. Nyní se soubor vrací oslavit své výročí s festivalovým publikem, a to rovnou po dva večery. Dalším oslavencem jsou Losers Cirque Company, kteří téměř všechny své premiéry spojili právě s Letní Letnou a první z nich uvedli přesně před deseti lety. Pro své fanoušky chystají originální představení Losers – Speciální edice, do kterého si přizvali více než 40 akrobatů, kteří souborem v uplynulých deseti letech prošli. Průvodcem této retrospektivní show bude mistr světa loopingu, král beatboxu, showman a neřízená střela sršící vtipem EnDru. Losers Cirque Company v dalších festivalových dnech uvedou i svou novinku Národní sbírku zlozvyků a loni vyprodanou inscenaci Nespoutaní.

Diváky čekají v rámci letošního programu i dvě české premiéry. Jan Jirák je autorem titulu ONtestosterON, příběhu spojeného s mnoha společenskými stereotypy mužského světa. Musí muži opravdu pít pivo a milovat rychlá auta? Mluvit sprostě či umět dát ránu? Show čtyř mužů plná adrenalinu, síly a humoru nabourává hranice toho, co si o mužích myslíme a jak je vnímáme. Druhou premiéru uvede v českém stanu akrobatka Ivana Kolcunová, jejíž sólo PřistiŽENA je osobní výpovědí, záznamem odvahy i transformace. Vzdušná akrobacie na šálách nebo síti je doprovázena videoprojekcí, která odhaluje nejrůznější vrstvy lidského bytí.

„Loni jsme s diváky i umělci kulaté výročí slavili my, a jsme rádi, že letos oslavíme narozeniny souborů, které jsou stálicemi našeho festivalu od počátku jejich existence. Program Českého stanu průběžně představuje tvorbu zavedených českých souborů, ale divákům představujeme i méně známá jména. A to je naším cílem – objevovat a ukázat skryté talenty a umělce, kteří mnohdy nemají tolik příležitostí se představit. Věříme, že si je diváci zapamatují a zajdou si na jejich představení i v rámci jiných akcí,” říká ředitel festivalu Jiří Turek.

Během necelých tří týdnů se v Českém stanu představí desítky novocirkusových umělců. V českém programu se objeví i německá performerka Vivien Fridrich, jejíž kořeny sahají do významného českého sklářského rodu. Performance Kristall Bohéme svádí dohromady novocirkusové umění a české sklářství. Vivien a The Schubert Sisters se vydají do hlubin k našim kořenům, po stopách babiček a mezigenerační paměti. Na cestu hledání rovnováhy mezi novým a starým se společně vydají cirkusový umělec, sklář, hudebník a operní zpěvačka. Soubor Holektiv společně s umělci z Cirk La Putyka, Losers Cirque Company, PocketArt i herečkou Antonii Rašilovovou uvedou tanečně novocirkusovou inscenaci Radiant, kombinující současný tanec, akrobacii, fyzické divadlo, mluvené slovo a výrazný light design. Společně s Bratry v tricku uvedou i jejich Lov, mysliveckou romanci plnou cirkusových trofejí. Ostravský Cirkus trochu jinak láká na sólo akrobata Jindřicha Kopidola. Inscenace Erlend – Cizinec v režii Jana Jiráka spojuje živou hudbu a neobvyklé akrobatické prvky s originálními balančními objekty. Mladí i zralí umělci se představí v show PADEnáct Cirku La Putyka Studia, ve které bude vše, co si lze pod novým cirkusem představit – akrobacie, trampolína, žonglování, živá hudba a dojde dokonce i na step, u kterého jediná noha nezůstane na zemi. Studenti švýcarské školy fyzického divadla Accademia Dimitri, kde učil i herec, režisér a pedagog Ctibor Turba, uvedou varietní show Il songo del songo, plnou podmanivé choreografie, svérázného humoru a magických iluzí.

Širokou škálu cirkusových a žonglérských disciplín pojme jedinečná Galashow, která bývá na Letní Letné vrcholem Žonglérského dne. Nebudou chybět ani oblíbené Cirkusové miniatury či Teens Cirkabaret 2024.

Letní Letnou si užívají nejen dospělí, ale i děti. Divadelní a doprovodný program je pro ně připravený po celý den po celou dobu festivalu. Z představení si ti nejmladší budou moct vybrat například Cirko Hopley a jeho rodinnou cirkusovou kuchařskou show pod názvem Teacrobat, nevšední a oceňovanou inscenaci v karavanu od ProFitArt, Moetivi Karavan / Expedice k domovu nebo Poutníky po hvězdách od FysioART. Rodiče budou moci opět využít večerní hlídání ve festivalovém hlídacím koutku. Z dalšího programu, který bude zdarma a openair, mohou návštěvníci vybírat z představení od Bratrů v tricku, AirGym Art Company, TutoCirku, La Clara & kol., Squadra Sua, VOSTO5, Michaely Staré a Jonatána Vnoučka.

Zdroj: Piaristi

Témata článku

Cirk La PutykaLosers Cirque Company

Letenské sady

Nový cirkus

Letní Letná

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: