Festival nového cirkusu Cirkopolis Fest zahájí v neděli v Paláci Akropolis francouzsko-katalánská dvojice Fet a Mà

Festival nového cirkusu Cirkopolis Fest zahájí v neděli v Paláci Akropolis francouzsko-katalánská dvojice Fet a Mà

Festival nového cirkusu Cirkopolis Fest zahájí v neděli v Paláci Akropolis francouzsko-katalánská dvojice Fet a Mà

První ročník festivalu nového cirkusu Cirkopolis Fest zahájí v neděli 6. dubna v Paláci Akropolis představení Cru francouzsko-katalánské dvojice Fet a Mà. V něm se prolínají fyzické divadlo, tanec a akrobacie na holém pódiu bez rekvizit, scénografie nebo umělých efektů. „Pouze dvě těla, vztah muže a ženy, cesta do nitra lidské bytosti… dvojice využívá cirkus jako způsob, jak sdílet silné emoce, jak si možná cirkus představoval Samuel Beckett,“ přibližuje zahajovací představení Cru francouzsko-katalánské dvojice Fet a Mà dramaturg Petr Boháč.
Oba performeři Marta Torrents a Pau Portabella se setkali na francouzské škole cirkusových umění Le Lido. Na tomto představení se podílel jako režisér Blai Mateu Trias, umělecký ředitel souboru Baro d' Evel. Naposledy vystupovali Fet a Mà na prestižním londýnském festivalu London Mime.
K hlavním lákadlům Cirkopolis Festu budou dále patřit 7. a 8. dubna francouzský soubor Subliminati Corporation, který divoce spojuje beatbox, žonglování, akrobacii i tanec, a 14. a 15. dubna jeden z nejinovativnějších žonglérů současné Evropy Alexis Rouvre provádějící neuvěřitelné kousky s lanem. Festival zakončí 16. dubna unikátní jednorázové představení Cirkopolis vol 2, jež s několika evropskými performery a akrobaty nazkouší francouzský režisér Florent Bergal. Zkoušet se bude týden a představení se zahraje pouze jednou. Program obohatí 10. dubna výjimečně v kině Aero novocirkusový komponovaný večer nazvaný CirkoAero s představením Antiwords Spitfire Company, cirkusové jednohubky z Cirqueonu, projekce filmu Silnice od Federica Felliniho a noc novocirkusových trailerů.
Myslíme si, že se objevila pravá chvíle přivést do Prahy špičkové evropské soubory menší a střední velikosti. Chceme ukázat rozmanitost tohoto žánru, jeho nejnovější podoby a tendence,“ vysvětluje dramaturgii nového festivalu Petr Boháč z Paláce Akropolis, který festival spolu s Centrem pro nový cirkus Cirqueon pořádá. „Pražským divákům představíme projekty, ve kterých se klasické disciplíny nového cirkusu objevují s prvky současného tance, fyzického divadla či nejnovějších hudebních impulsů,“ dodává Šárka Maršíková z Centra pro nový cirkus Cirqueon.
Více informací: www.palacakropolis.cz , www.cirkopolis.cz nebo www.cirqueon.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: