Festival Spitfire Company oživí pražský Palác Akropolis i NoD

Soubor Spitfire Company uvádí již tradičně v Paláci Akropolis přehlídku svých projektů. Tentokrát ji zahájí premiérovým představením inscenace Krevety á la indigo (celá zpráva k premiéře zde), které se uskuteční 12. a 13. května. Další den bude uvedena repríza projektu 13. měsíc / Requiem za Bruna Schulze, který vznikl ve spolupráci s polským Warsaw Mime Center v Divadle na Woli. Je inspirován literárním i výtvarným odkazem polského autora B. Schulze, hudbu k němu zkomponoval mladý český skladatel a dirigent Jan Kučera pro Epoque Quartet (premiéra 27. 5. 2012).
Poslední bude 15. května inscenace Soukup Soukup, pod kterou je podepsané uskupení Tantehorse a jako hlavní tvůrce figuruje Miřenka Čechová. Tanečně-výtvarný projekt herečky, režisérky a choreografky Miřenky Čechové a malíře Jana Mika v sobě propojuje současný tanec a výtvarné umění, které vzniká v přímém kontaktu s divákem. Tematicky se zabývá přehodnocením pohledu na jedince uvnitř společnosti, který do sociálně kulturních podmínek dané společnosti nezapadá, a proto žije na jejím okraji. Je z ní vyděděn, odcizen, odmítnut. Téma se inspiruje vztahem jedince vůči okolnímu světu, lidmi trpícími depresemi, fobiemi, psychickými poruchami a nekonvenčním vztahem k vlastní identitě. Inscenace je inspirovaná životem a dílem tragicky zesnulého malíře, ale také spisovatele a filmaře Víta Soukupa (1971–2007, blíže např. http://www.gavu.cz/vit-soukup-the-rest-of-the-best/, http://www.vit-soukup.cz/).
Následně se profilový festival přesune do Experimentálního prostoru NoD, kde budou uvedeny inscenace Nedotknutelní a One Step Before the Fall. Zakončení obstará veřejná prezentace intenzivního workshopu Ne-probádaná zkušenost a autorský film ve stylu dance for camera Miřenky Čechové, který byl točen v ulicích New Yorku. Především inscenace One Step Before the Fall s Markétou Vacovskou a Lenkou Dusilovou zaznamenala několik úspěchů. Byly ji uděleny tři nominace na České taneční platformě: nominace na inscenaci roku, tanečnice roku a lightdesign roku. Poslední z nich byla proměněna v samotné ocenění. Martin Špetlík obdržel cenu za světelný design. Další dvě ceny budou zveřejněny v červnu v průběhu festivalu Tanec Praha.

Spitfire Company je umělecká skupina zahrnující fyzické, experimentální a taneční divadlo. Mezi charakteristické znaky tvorby patří kladení důrazu na fyzické jednání na jevišti, experimentování s novými divadelními prostředky,  existenciální rovina postav, snaha o propojování různých žánrů a hledání nových vizuálních podnětů.

Z tisku:
„Skupina Spitfire Company patří beze sporu k nejzajímavějším a nejoriginálnějším tvůrcům fyzického divadla v České republice.“ (Marta Harazimowicz, Nový prostor)
„Za čtyři roky své dosavadní existence vyprodukovali na desítku inscenačních projektů a stali se jedním z nejvýraznějších – a možná i nejvýznamnějších – představitelů současného fyzického/pohybového divadla  a performing arts u nás.“ (Vladimír Hulec, Divadelní noviny)
„Spitfire Company patří k nejvýraznějším domácím skupinám na pomezí fyzického divadla a „alternativní“ činohry v nejširším slova smyslu." (Vladimír Mikulka, Respekt) Více na: www.palacakropolis.cz, www.spitfirecompany.com, www.tantehorse.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: