Festival TANEC PRAHA 2015 zahájí Sasha Waltz & Guests, uzavře ho Ohad Naharin

Festival TANEC PRAHA 2015 zahájí Sasha Waltz & Guests, uzavře ho Ohad Naharin

Festival TANEC PRAHA 2015 zahájí Sasha Waltz & Guests, uzavře ho Ohad Naharin

27. Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla představil svůj kompletní program v Praze i dalších patnácti městech a obcích ČR. Festival nabídne novinku Ohada Naharina s Batsheva Dance Company, jedno ze stěžejních děl Sashy Waltz, světovou premiéru české produkce Terezy Ondrové s Peterem Šavelem, ale i mladé evropské talenty či site-specific projekty.
Mezi ty největší taneční události v Praze bude patřit představení Impromptus  německého souboru Sasha Waltz & Guests, které 3. června v Hudebním divadle Karlín zahájí hlavní část festivalového programu. O slavnostní zakončení se tamtéž postará 24. a 25. června jeden z největších světových choreografů Ohad Naharin, který do Čech poprvé přiveze hlavní izraelský taneční soubor Batsheva Dance Company. Zakladatelka a ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová upozorňuje, že „Praha, jako teprve třetí město na světě po Tel Avivu a Drážďanech – Hellerau, přivítá jeho nejnovější dílo symbolicky nazvané “LAST WORK“.
Hlavní program doplní například i choreografický film na scéně Deep Dish, který přiveze do Studia Hrdinů 18. a 19. června osobnost rakouské taneční scény Chris Haring se souborem Liquid Loft. Nové představení As Long As Holding Hands, které vzniká v mezinárodní koprodukci, uvede ve světové premiéře v divadle Ponec 21. června Tereza Ondrová a Peter Šavel. Belgická tvůrčí dvojice Mossoux-Bonté pojímá téma „podvodu“ v inscenaci Histoire de l’imposture, uváděné 22. a 23. června: „Celé dějiny lidstva jsou dějinami předstírání, hry rafinovaných společenských rolí a masek,“ dodávají k inscenaci tvůrci.
V programu v divadle Ponec nebudou chybět Evropské taneční laboratoře věnované tvorbě nadějných mladých autorů evropského kontinentu, stejně jako programová linie TANEC PRAHA STUDENTŮM. O tu se postará Olga de Soto se svou studií proslulého díla Kurta Joosse Zelený stůl.
VEN.ku TANCI
Spoluředitelka festivalu Markéta Perroud zve na další část programu nazvanou VEN.ku TANCI. „Pro milovníky pohybu na netradičních místech jsme připravili sérii site-specific projektů, filmových projekcí ve veřejném prostoru nebo tančíren přímo na náměstí. Zajímavé bude i promítání filmu o choreografce Sashe Waltz v Goethe institutu nebo performance Michy Puruckera ve Veletržním paláci Národní galerie. Dále chystáme i pohybové workshopy pro profesionály i laickou veřejnost.
TANEC PRAHA DĚTEM
Festivalu opět předchází prolog TANEC PRAHA DĚTEM. „Od 25. do 29. května bude program patřit pohybovým dílnám dětí ze ZŠ na Praze 3 a veřejným prezentacím jejich výstupů, diskuzím, vystoupením dětských souborů scénického tance, ale také pohybově-výtvarné dílně Stopy a otisky v Korzu - Veletržním paláci Národní galerie,“ vypočítává koordinátorka dětských aktivit Lucia Račková.
Kompletní program najdete zde
http://www.tanecpraha.cz/page/show/id/336/mn/35/page/336

TANEC PRAHA v regionech
Festival se každým rokem více rozpíná do dalších míst České republiky. Letos jich mimo Prahu bude již patnáct. „Připravujeme vždy nabídku představení, ze kterých si jednotliví regionální partneři vybírají. Letos sáhli jak po úspěšných českých inscenacích, tak po mezinárodních projektech, z nichž část vzniká až během festivalu,“ vysvětluje manažerka regionálního programu Veronika Hladká.
TANEC PRAHA budou hostit i Brno, České Budějovice, Český Krumlov, Hradec Králové, Choceň, Jihlava, Kladruby, Klatovy, Nečtiny, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Šťáhlavice a Tábor.
Kompletní hlavní program a představení v regionech najdete na
http://www.tanecpraha.cz/playbill/index/mn/35/page/46

Zdroj: divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: