Festival Zlatá Praha 2012

Festival Zlatá Praha 2012

Festival Zlatá Praha 2012

Od soboty 13. do středy 17. října proběhne 49. ročník mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. Na Žofíně se představí takové hvězdy jako česká primabalerína Daria Klimentová, ruský choreograf Boris Eifman, Smetanovo Trio, klavírista Petr Malásek, zpěvák Dan Bárta, Talichova komorní filharmonie a mnoho dalších. Ve festivalové videotéce bude k dispozici na 100 pořadů, diváci mohou hlasovat o Ceně diváka, soutěžit a především si rozšířit obzory v oblasti hudby a tance: záznamy přenosů největších hudebních událostí, oper, baletů, moderního tance, koncertů klasiky, současné hudby, jazzu či world music a samozřejmě také dokumenty, soustředění toho nejlepšího, co skutečně nemůže nabídnout v tak koncentrované podobě žádné televizní vysílání či jiný festival.
Největším magnetem je letos bezpochyby setkání s českou primabalerínou Anglického národního baletu Dariou Klimentovou. Ta představí v exkluzivní české premiéře film BBC Agony and Ecstasy –pohled na Anglický národní balet a Dariu Klimentovou při přípravě Labutího jezera, a prozradí leccos o své závratné kariéře. Na Zlaté Praze se představí nejen v roli baletky, ale také coby fotografka. Její snímky budou k vidění na výstavě Očima Darii Klimentové.
Do Prahy přijede i charismatický ruský choreograf Boris Eifman, který přiveze záznamy svých nejlepších děl. Dále bude připomenuta tvorba nedávno zesnulého velkého francouzského choreografa Rolanda Petita a festival představí německo-francouzský kulturní kanál ARTE.
Ani letos nebudou chybět oblíbené Golden Prague Premieres. Těšit se můžete na Flat Pack – švédský muzikál o zakladateli obchodního domu IKEA nebo na německý snímek C(h)oeurs, uznávaný tanečně vokální projekt choreografa Alaina Platela.
Zahajovací koncert nabídne nečekané žánrové hudební přesahy a propojení. Smetanovo trio si vedle Antonína Dvořáka zahraje jazzového Chicka Coreu, Zuzana Lapčíková vystoupí s jazzem, ale i folklórem, kvarteto Apollon se souborem Barocco sempre giovane překvapivě sáhnou až po rockově znějícím repertoáru a harfenistka Kateřina Englichová představí českou soudobou hudbu. Stejně jako celý festival chce i tento koncert ukázat, že kvalitní hudba neuznává žánrové a ani jiné hranice.
Vítěze Grand Prix Golden Prague zatím neznáme, ale víme, že na závěrečném koncertu, kde budou ceny vyhlášeny, vystoupí Talichova komorní filharmonie s vynikajícím mladým dirigentem Markem Ivanovičem. Společně doprovodí takové sólisty a soubory, jakými jsou BraAgas, violistka Jitka Hosprová, Dan Bárta a Illustratosphere, Petr Malásek a František Kop Quartet v repertoáru od klasiky přes world music po jazz a soudobou hudbu. Více na www.festivalzlatapraha.cz a www.facebook.com/festivalzlatapraha Zdroj: Zlatá Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: