Festival Zlatá Praha začíná už 15. října na Žofíně, připomene i hvězdy tance

Festival Zlatá Praha začíná už 15. října na Žofíně, připomene i hvězdy tance

Festival Zlatá Praha začíná už 15. října na Žofíně, připomene i hvězdy tance

Podruhé v novém podzimním termínu se letos od 15. do 19. října bude konat společenská událost, na které by diváci neměli rozhodně chybět. Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha ve svém 48. ročníku opět přiváží do Prahy nejnovější soutěžní světové hudební a taneční filmy, choreografy a režiséry slavných jmen. Více než osmdesát filmů si každý návštěvník může zdarma přehrát ve festivalové videotéce v novorenesanční budově paláce Žofín a vytvořit si tak názor na současný svět hudby a tance. Opět zde budou záznamy přenosů největších hudebních událostí, oper, baletů, moderního tance, koncertů klasiky, současné hudby, jazzu či world music a samozřejmě i skvělé dokumenty. Jde o exkluzivní soustředění toho nejlepšího, co skutečně nemůže nabídnout v tak koncentrované podobě žádné televizní vysílání či jiný televizní festival.
Velkolepý zážitek slibuje již zahajovací koncert, na kterém vystoupí mladý úspěšný Komorní orchestr Pavla Haase, česká kytarová legenda Štěpán Rak se svým synem Janem-Matějem a Saxofonové kvarteto Bohemia spolu s Gabrielou Vermelho. To jsou hlavní magnety zlatopražského úvodního koncertu „hudby bez hranic“. Společně pak návštěvníky tito interpreti provedou od prověřených hodnot romantismu, přes hudbu 20. století až po současnost. Hudba J. Clarka, B. Martinů, O. Lacerdy, P. Trojana, P. Sarasata a A. Chačaturjana pak zazní na závěrečném večeru festivalu v podání uměleckých souborů jedné z nejstarších konzervatoří ve střední Evropě - Pražské konzervatoře, která letos slaví 200  let od svého založení.

Když se řekne BBC TV, každý ví, že jde o britskou televizi, jakýsi (často nedostižný) vzor pro ostatní veřejnoprávní televize. Ví se, že BBC vyrábí skvělé umělecké pořady a má obrovskou tradici hudebního vysílání. A právě hudební a taneční tvorbu BBC přijde v cyklu Zaostřeno na… představit šéf oddělení hudby a tance Peter Maniura. A nezapomene přidat i pár poznámek o tradici i principu veřejné služby ve Velké Británii i o mimořádném postavení kultury a především hudby na britském televizním trhu. Pro mnohé bude ve stejném cyklu určitě překvapením a příjemným objevem prezentace moskevské televize Kultura. S tím, jak a proč tato kulturní stanice v Rusku vznikla, jak a především co vysílá, tak s tím nás seznámí vedení jejího hudebního oddělení.
Pro náročné diváky je připraveno opravdové lákadlo v podobě dvou Poct hvězdným tvůrcům současnosti. Do Prahy přijíždí představit a okomentovat svou mnohotvárnou tvorbu britský režisér Christopher Nupen, který nejen pro Britániií objevil žánr intimních hudebních biografií, s nimiž začal již v roce 1966 ve filmu Dvojkoncert. Z celé řady soudobých interpretů, se kterými Nupen točil, jmenujme alespoň Segoviu, du Pré, Barenboima, Zukermana, Perlmana, Sterna, Kremera či Kissina. Ze skladatelů pak např. Respighiho, Musorgského, Brahmse Sibelia, Schönberga, Schuberta, Čajkovského, Piazzollu a Paganiniho.

Asi největším magnetem doprovodného programu bude setkání s hvězdou soudobé choreografie Angelinem Preljocajem a jeho tvorbou. Moderní tanec se pohybuje na rozhraní mnoha žánrů – jakou podobu má v podání předního francouzského choreografa Angelina Preljocaje? Čím se inspiruje a co mu přineslo angažmá v pařížské opeře? Zeptat se ho a zhlédnout jím komentované exkluzivní videoukázky můžete 17. října.
I třetí a poslední Pocta bude věnována tanci. Německo-britský producent a režisér Reiner Moritz připravil ohlédnutí za tvorbou tanečníka a choreografa Alvina Aileyho. Uvidíme ukázky z těchto děl: Memoria, Svědectví, For Bird with Love (Pro opeřence s láskou), Křik a jeho charakteristický kus Revelations (Odhalení) z roku 1960.
Ani letos nebudou chybět divácky oblíbené premiéry nedávno dokončených hudebních a tanečních filmů Golden Prague Premieres, které byly připraveny ve spolupráci s vídeňským IMZ (Mezinárodním hudebním a mediálním centrem). Bude tu pohled na minulost a součastnost Vídeňské státní opery v produkci ruské TV Kultura nebo na německou Krásu hlasu, zaměřenou na curyšské mezinárodní operní studio, líheň mladých talentů, kterou řídí mexický tenorista Francisco Araiza.
Uskuteční se i společná Burza námětů EBU a IMZ, řešící otázky obsahu, formy, výroby a distribuce nejlepších nápadů a námětů budoucích koprodukčních projektů. Bude to ale i diskuze o postavení a hlavně o odpovídajícím místě pro vysílání hudebních a tanečních filmů a pořadů.
Mezinárodní festivalová porota letos zasedne ve složení Henk van der Meulen (předseda, Nizozemsko), Nicolas Auboyneau (Francie), Marie-Odile Demay (Kanada), Alexey Korolev (Rusko) a Radim Smetana (Česká republika).

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: