Jatka78 slaví 5. narozeniny

Bromace (Barely Methodical Troupe).

Bromace (Barely Methodical Troupe).

Jatka78 do letošní sezony vstupují slavnostně. 5. listopadu 2019 totiž uplyne přesně 5 let od doby, kdy se uskutečnila první Mše za duše a kdy byl spuštěn zkušební provoz nové divadelní scény v Pražské tržnici. Ta postupně ožila pravidelnou divadelní produkcí, která nabízí nejen nový cirkus, ale také současný tanec, činohru a pravidelný dětský program. Za 5 let své existence Jatka78 navštívilo více než 250 tisíc diváků, kteří sledovali přeměnu nové alternativní scény v divadlo s celoevropskou působností.

Haly 7 a 8 v Pražské tržnici jsou již 5. rokem domovem akrobatů, herců či tanečníků. Prostory umožňují maximální využití velkolepé výšky i hloubky jeviště, což je pro umělce inspirující, nicméně památkově chráněný objekt, který Jatka78 využívají na základě smlouvy o výpůjčce s vlastníkem, Magistrátem hl. m. Prahy, na druhé straně přináší také řadu nesnází: „Nacházíme se v procesu rekolaudace Jatek78. Je třeba, aby prostor ve všech ohledech odpovídal současným normám, a tak paralelně děláme divadlo, a zároveň si hrajeme na stavební firmu. Bylo potřeba snížit kapacitu hlediště a čeká nás ještě celá řada úprav. Pokusíme se je udělat tak, aby nenarušily provoz a hlavně hrací plán. Držte nám palce!,“ dodává ředitel Jatek Štěpán Kubišta.

Plánované premiéry
Letošní sezonu měla 1. října 2019 odstartovat premiéra společného projektu Cirku La Putyka a STK Theatre Concept. Ze zdravotních důvodů se ale premiéra uskuteční až 10. února 2020. Režie inscenace Don’t Quijote na pomezí činohry, pohybového a loutkového divadla se ujal režisérský tandem SKUTR (Lukáš Trpišovský, Martin Kukučka). V hlavních rolích se představí kmenové osobnosti Cirku La Putyka Rostislav Novák ml. a Jiří Kohout.

Druhá jateční premiéra na sebe nenechá dlouho čekat. 8. října režisérka Petra Tejnorová se svým týmem Temporary Collective uvede nový live cinema projekt Putinovi agenti. Přestože v představení podle knižní předlohy novináře Ondřeje Kundry vystupuje jediný herec Petr Vančura, diváci se mohou těšit na zážitek na hranici divadla a filmu.

Velký návrat chystají Jatka78 v roce 2020. Na scénu se zde vrátí taneční soubor Spitfire Company. Nová inscenace se bude jmenovat Prezidementi. Jatka78 jej uvedou v dubnu 2020.

Zahraniční hostování
Od začátku svého působení si Jatka78 jako jednu ze svých dramaturgických misí stanovila, že českému divákovi budou pravidelně představovat to nejlepší ze zahraniční scény. Jatka78 tak do Prahy pravidelně přivážejí opravdové hvězdy nového cirkusu a fyzického divadla.

Ještě letos na Jatkách78 vystoupí Barely Methodical Troupe. Vycházející hvězdy britské akrobacie již 29. a 30. listopadu 2019 předvedou své nejznámější představení Bromace. Soubor kombinuje silovou akrobacii, cyr wheel, pouliční parkour a breakdance. Inscenace byla v roce 2014 na edinburském festivalu Fringe oceněno Total Theatre & Jacksons Lane Award for Circus.

Na zahraniční hostování bude bohatý také rok 2020. Na základě svých předchozích residencí na Jatkách78 v lednu německý soubor Strapmania uvede světovou premiéru nové inscenace. Uskupení se zaměřuje na vzdušnou akrobacii.

V březnu 2020 se na Jatka78 vrátí další residentka, tentokrát Manda Rydman, českému publiku známá ze souboru Analog. Diváci Analogu si budou Mandu pamatovat jako všestrannou akrobatku. Ve své samostatné premiéře k tomu všemu ale ještě přidá svůj komediální talent.

V dubnu 2020 do Prahy zavítá belgický Collectif Malunés, který si pro svoji světovou premiéru na Jatkách78 vybral netradiční prostor Skleněnky, ve které bylo k minulosti ke zhlédnutí např. představení Nesnesitelná tekutost bytí režiséra Víta Neznala. Soubor kombinuje královské disciplíny nového cirkusu jako je teeter board, cyr wheel, trampolína, pozemní či závěsná akrobacie.

Květen 2020 bude patřit nejvíce oceňovanému představení letošního Fringe v Edinburghu. Knot od dvojce akrobatů Nikki & JD na letošním festivalu získal Total Theatre and Jacksons Lane Award for Circus. Hostování se podařilo domluvit ještě před udělováním závěrečných cen.

A v červnu 2020 se po třech vyprodaných představeních z jara letošního roku na Jatka78 vrátí kanadský soubor Barcode Circus Company se svojí inscenací Sweat & Ink, která vznikla v koprodukci našeho divadla.

Tři večery v režii Rosti Nováka ml.
Pětileté výročí Jatek78 vyvrcholí 5. listopadu, kdy proběhne Mše za duše vol. 3. Bude se jednat o oslavu umělců podílejících se na programu Jatek78. Poblahopřát Jatkům78 k výročí na scéně přijde hned několik souborů.

V režii Rosti Nováka proběhnou také letošní Mikulášská Jatka. Novinkou dvou večerů, které proběhnou 5. a 6. prosince je, že letos si čerti budou brousit zuby také na dospělé. V pozdějších hodinách totiž Jatka78 poprvé připraví také Mikulášskou coby late night show se vstupem od 18 let.

Stálice repertoáru také chystají změny
Jatka78 v sezoně 2018 / 2019 pokračují ve spolupráci se satirickou Vosto5, nezávislým divadlem 6-16 či s Dekkadancers, kteří na listopad chystají 3. ročník benefičního představení pro Lékaře bez hranic. Chybět na repertoáru nebudou ani Bratři v tricku, kteří si při příležitosti svých 10. narozenin připravili výroční představení Sezóna X. Nového nastudování a rozšířeného obsazení se dočká také inscenace Amerikánka režiséra Viktora Tauše.

Na repertoáru Jatek78 zůstává také hra íránského režiséra Nassima Soleimanpoura White Rabbit Red Rabbit. Do konce roku se v ní představí David Novotný, Klára Melíšková, Martin Hofmann a Barbora Poláková.

Posledním letošním velkým projektem pak bude prosincový blok Up End Down Symphony, který Cirk La Putyka opět odehraje v doprovodu Filmové filharmonie.

Zdroj: Jatka78

Témata článku

Cirk La Putyka

Jatka78

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: