Jedenáctý ročník festivalu Cirk-UFF bude

Oblíbený a mezinárodně respektovaný festival nového cirkusu Cirk-UFF letos v Trutnově proběhne. Organizátoři se museli rozhodnout koncem dubna, kdy ještě nebylo ani v nejmenším jisté, zdali kultura bude moci probíhat alespoň třeba pod širým nebem. Rozhodli se tak, že zhruba rok připravovaný festival realizovat začnou a vypadá to, že se jim risk vyplatí. Dle posledních vyjádření ministerstva kultury a celé vlády je zřejmé, že v termínu festivalu, tedy 2. do 6. června 2021 již kulturní akce budou moci probíhat venku a s omezeními i vevnitř.

Jedenáctý ročník festivalu Cirk-UFF bude

Jedenáctý ročník festivalu Cirk-UFF bude

„Ano, byl to samozřejmě značný risk. Do příprav festivalu jsme, podobně jako každý rok, investovali spoustu času, ale cca před dvěma týdny jsem se musel rozhodnout, zdali začneme s jeho reálnou produkcí, což mimo jiné znamená objednávky za dost peněz. Roli v tomto rozhodnutí hrála samozřejmě i skutečnost, že jsme letos získali velkou podporu z Ministerstva kultury, Královéhradeckého kraje i města Trutnova,“ uvedl zakladatel festivalu a ředitel trutnovského polyfunkčního divadla Uffo v jedné osobě, Libor Kasík s doplněním, že letošní Cirk-UFF chystá 24–28 představení, a to podle toho, zdali opravdu bude možno hrát vevnitř, tedy v Uffu a v šapitó před ním. Produkce budou každopádně probíhat i pod širým nebem, ať už v okolí Uffa, tak i jinde ve městě. Například Eliška Brtnická se se svou show Hang out chystá na pivovarský komín. Na programu bude i premiéra souboru Losers Cirque Company, která nese název Konkurz. Budou ale i další premiéry, třeba Bezdéčka novocirkusového uskupení Squadra Sua.

Hlavními hvězdami Cirk-UFFu bývají pravidelně zahraniční hosté, v posledních letech se festival zaměřil na špičkovou a stále se zlepšující australskou scénu, jejíž představitelé měli přijet i letos. Špičkový australský soubor Circa ale z důvodu pandemie dorazit nemůže, Cirk-UFF však (podobně jako v září proběhnuvším minulém, desátém, ročníku) přiváží vskutku adekvátní náhradu. Ti, kteří navštívili festival v roce 2015, si budou bezesporu pamatovat chilsko-španělskou dvojici Murmuyo et Merteyeta, která vnesla do trutnovských ulic nečekaně vtipnou, ale i akční atmosféru. Zastavovala tehdy vozidla a jejich řidiče vtahovala do show s názvem Su-seso Talardo. Letos Murmuyo et Merteyeta předvede show Fisura, která je koncipována jako pokračování Su-seso Talardo, ale už poněkud jiným způsobem.

Zdroj: UFFO - Společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas

Témata článku

Eliška Brtnická

Losers Cirque CompanyMurmuyo et MerteyetaSquadra Sua

Nový cirkus

Cirk-UFF

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: