John Neumeier a jeho poslední sezona s Hamburg Ballett

Na začátku dubna zveřejnil soubor Hamburg Ballett jako řada dalších plány na novou sezonu 2022/2023. Kromě seznamu děl, která se objeví na repertoáru však přišel s mnohem významnější informací – po 50 letech post uměleckého šéfa opustí John Neumeier.

John Neumeier Portrait 2019 © Kiran West

John Neumeier Portrait 2019 © Kiran West

Hamburg Ballett je se jménem původně amerického choreografa Johna Neumeiera spjat od roku 1973. O pět let později zde založil baletní školu a v roce 1996 se stal baletním ředitelem Hamburské státní opery.

„Když jsem se do Hamburku před padesáti lety stěhoval, nikdy by mě bývalo bylo nenapadlo, že zde budu žít převážnou část svého života,“ uvedl v prohlášení k sezoně 2022/2023 samotný Neumeier, který letos 24. února oslavil 83. narozeniny.

Během Neumeierova působení soubor dorostl do mimořádných kvalit a stal se vyhledávaným po celém světě. Kromě hamburské Ballettschule byl založen rovněž německý Bundesjugendballett – soubor pro mladé tanečníky a v 90. letech veškeré aktvity zastřešilo Balletzentrum Hamburg – John Neumeier.

Jubilejní 50. sezona si klade za cíl dostat baletní umění do co nejvíce míst v celém Hamburku.

„Sezonu otevřeme baletním gala, které bude uvedeno před městskou radnicí (3. 9. 2022), plánujeme rovněž otevřít naše Balletzentrum (13. 5. 2023) a představení Matoušových pašijí (21. a 22. 6. 2023) v kostele svatého Michaela,“ přiblížil odcházející umělecký šéf.

Závěr sezony bude patřit festivalu Hamburg Ballet-Tage (Hamburské baletní dny), který se koná pravidelně již od roku 1975. V létě 2023 budou trvat dvojnásobně dlouho, a kromě Hamburg Ballett na nich přislíbily účast soubory ze Stuttgartu, Kodaně a Velké divadlo z Moskvy. (Zde je otázkou, nakolik bude spolupráce s ruským ansámblem reálná.)

Do jisté míry bude poslední rok Johna Neumeiera ve funkci retrospektivní. Namísto pouhého pohledu do minulosti chce choreograf ke svým starším dílům přistoupit nově, obnovit je a přepracovat pro současný svět.

„Diváci by si během sledování baletů neměli říct – to byly časy. Ale spíš – to musí být nové!“ uzavřel Neumeier.

Rozloučení se souborem by nebylo kompletní bez nové světové premiéry. Tou bude balet Dona Nobis Paces na Mši b moll Johanna Sebastiana Bacha.

Zdroj: hamburgballett.de

Témata článku

John NeumeierNěmeckoZahraničí

Hamburg Ballett

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: