Konec dubna se nesl v oslavách Mezinárodního dne tance 2023

V sobotu 29. dubna se celodenního programu oslav Mezinárodního dne tance 2023 na Střeleckém ostrově pod taktovkou Art 4 People se zapojilo 50 tanečních subjektů s více než 400 účastníky z mnoha zemí celého světa. V rámci programu na hlavním pódiu mohli diváci zhlédnout Gala představení profesionálních tanečních souborů, přehlídku tanečních konzervatoří nebo společný baletní trénink, ke kterému se připojilo mnoho uznávaných tanečníků a baletních mistrů včetně Darii Klimentové z The Royal Ballet School, která se zúčastnila na dálku z Londýna.

Mezinárodní den tance 2023. Zdroj: Art 4 People

Mezinárodní den tance 2023. Zdroj: Art 4 People

Během flashmobu se pak celý ostrov roztančil na píseň „It´s Got a Power“ od kapely Funky Monx, a to v čele s choreografkou letošního flashmobu Sabinou Danielou Bažantovou. Kromě již tradičních akcí konaných napříč celou Českou republikou proběhla letos poprvé ve spolupráci s Národním divadlem také dvě unikátní Gala představení na jevišti Nové scény v neděli 30. dubna – vystoupily zde jak taneční konzervatoře, tak i přední sólisté baletů Národních i regionálních divadel a zástupci nezávislých profesionálních souborů z ČR i ze zahraničí.

Bylo skvělé Mezinárodní den tance opět oslavit s tolika návštěvníky. Je to unikátní slavnostní příležitost k setkávání tanečníků a tanečních subjektů z celé republiky a k propojení profesionálního tanečního světa s širokou veřejností. Na své si opět přišli fanoušci mnoha tanečních žánrů a jsme rádi, že každoročně můžeme nabídnout program nejvyšší umělecké úrovně. Výjimečnou příležitostí pro nás letos byla letos také realizace dvou Gala představení na Nové scéně Národního divadla, kterou se nám podařilo program oslav nově rozšířit na dva dny,“ uvedl dramaturg festivalu Martin Kolda.

Program na hlavním pódiu Střeleckého ostrova 29. dubna začal ve 12:00 pestrým programem s vystoupeními tanečních skupin a souborů, během kterého byla k vidění taneční show více než desítky tanečních žánrů (contemporary, step, pole dance, shuffle dance, african dance, capoeira, African dance a další). Od 12:00 zároveň zahájilo doprovodný program interaktivní rodinné představení Na cestě od souboru Tanec Praha, po kterém následovaly taneční workshopy různých stylů (jazz, salsa, bachata, swing, argentinské tango, bollywood dance, aj.). Od 15:00 patřilo hlavní pódium baletnímu tréninku pro veřejnost pod vedením baletních mistrů, kteří se k této příležitosti sjeli z celé české republiky i ze zahraničí (Jaroslav Slavický, Jiří Pokorný, Michal Štípa a další), na dálku se pak zapojila dokonce i někdejší první sólistka Anglického národního baletu a baletní pedagožka Daria Klimentová z The Royal Ballet School v Londýně, nebo také Jiří Bubeníček, někdejší sólista Hamburské opery a současný choreograf Semperoper v Drážďanech, kde působí na postu prvního sólisty baletu.

Ve večerních hodinách byla k vidění přehlídka tanečních konzervatoří, kde vystoupily soubory Pražské taneční konzervatoře, Konzervatoře Duncan Centre, Konzervatoře Taneční centrum Praha, Konzervatoře hl. m. Prahy, ale také například maďarské Györ Dance and Fine Arts School a dalších. Program na hlavní scéně byl uzavřen Gala profesionálních tanečních souborů za účasti Národního divadla v Praze, Divadla F. X Šaldy Liberec, Divadla J.K. Tyla Plzni, Jihočeského divadla, Pocketart, Balet Praha Junior a Bohemia Balet. Následoval koncert kapely Funky Monx, který zakončil celodenní program na pódiu. 

Očekáváný taneční flashmob proběhl za masové účasti zapojených tanečníků, kteří ostrov roztančili pod vedením Sabiny Daniely Bažantové na píseň „It´s Got a Power“ od kapely Funky Monx.  K flashmobu se navíc připojili také fanoušci z desítek dalších míst po celé České republice – kde se všude tančilo, můžete zjistit na mapě na webových stránkách.

V neděli 30. dubna nabídli Art 4 People ve spolupráci s Národním divadlem a dalšími uměleckými partnery divákům přehlídku těch nejlepších souborů z České republiky i ze zahraničí ve dvou originálních Gala představeních na pódiu Nové scény.

Od 13 hodin se zde představily mladé talenty z tuzemských i zahraničních tanečních konzervatoří v dramaturgicky pestrém programu, konkrétně Taneční centrum Praha – konzervatoř, Taneční konzervatoř hl. m. Prahy, Taneční konzervatoř Brno, Pražská taneční konzervatoř, Konzervatoř Duncan centre, Győr Dance and Fine Arts School a Janáčkova konzervatoř v Ostravě. 

Od 20 hodin pak diváci mohli zhlédnout vystoupení předních sólistů baletů národních i regionálních divadel a zástupce nezávislých profesionálních souborů. Originální program byl složen z variací a choreografií klasického i moderního repertoáru. Vystoupil například Balet Národního divadla v Praze, Balet Národního divadla Brno 2, Balet Praha Junior, Bohemia Balet, Dekkadancers, Divadlo F. X. Šaldy Liberec, Laterna magika a další. 

Děkujeme tímto všem zapojeným účinkujícím a partnerům festivalu a vůbec všem, kteří se podíleli na realizaci letošních oslav tance. Pevně věříme, že i nadále budeme rozvíjet potenciál a rozsah oslav a množství zapojených partnerů, aby se tomuto významnému svátku dostávalo vážnosti, jakou si zaslouží. Už nyní plánujeme další ročník, takže se těšíme opět 29. dubna 2024,“ vzkazuje koordinátorka festivalu Alexandra Šebestová.

Zdroj: Art 4 People

Témata článku

Praha

Tanec

Mezinárodní den tance

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: