Konec sezony v Moravském divadle Olomouc

Bajadéra. Foto Moravské divadlo Olomouc.

Bajadéra. Foto Moravské divadlo Olomouc.

Moravské divadlo Olomouc ukončilo sezonu pod novým vedením – do čela Moravského divadla nastoupil ředitel David Gerneš a novým uměleckým šéfem baletu se stal Michal Štípa.

„Jsem velice rád, že se nám povedlo navázat na práci mého předchůdce Pavla Hekely a udrželi jsme stoupající trend v návštěvnosti i přes spoustu změn, které Moravské divadlo v uplynulé sezoně potkaly. Sezonu hodnotím jako úspěšnou i díky tomu, že se nám povedlo překonat některé těžkosti v jejím průběhu. Chtěl bych na tomto místě poděkovat divákům, že nám zachovali přízeň, a doufám, že i v budoucnu budou naše představení hojně navštěvovat a budou spokojeni s premiérovými tituly, které jsme pro ně s kolegy připravili. Dále bych rád poděkoval všem mým kolegům a spolupracovníkům za jejich entuziasmus a nadšení při přípravě každé premiéry a reprízy během sezony. Je to právě jejich zásluha, že sezona dopadla úspěšně. V neposlední řadě chci poděkovat Statutárnímu městu Olomouc, Olomouckému kraji a partnerům divadla za finanční a věcnou podporu, bez které bychom se neobešli,“ řekl ředitel divadla David Gerneš.

V baletním souboru došlo v uplynulé sezoně ke změně na pozici uměleckého šéfa. Po devíti letech ve funkci byl v listopadu loňského roku odvolán Robert Balogh, novým šéfem se stal dlouholetý první sólista baletu Národního divadla v Praze Michal Štípa. V režii a choreografii Roberta Balogha nastudoval soubor taneční poctu The Beatles Celebration, která se však kvůli komplikacím ohledně poskytnutí licence dočkala pouze premiérového uvedení. Do repertoáru divadla se vrátí v listopadu letošního roku. S novým uměleckým šéfem nastudoval soubor výpravný balet Bajadéra. „Za největší úspěch uplynulé sezony považuji vydařenou premiéru Bajadéry, kterou tanečníci zvládli skvěle, a věřím, že je to jen začátek dalších velkých úspěchů. Velkou radost mám také z toho, že řada tanečníků na sobě velice tvrdě a pečlivě zapracovala a následně si mohla užít zasloužených ovací publika. Velice si cením každého tanečníka zvlášť, protože v uplynulé sezoně zvládli tři premiéry během jednoho měsíce – vedle Bajadéry jsme chystali projekt Balet Gala a obnovenou premiéru Spící Krasavice pro uvádění v Opavě,“ shrnul Štípa.

Baletní soubor se v uplynulé sezoně musel obejít bez prvního sólisty Iva Jambora. Ten byl po operaci kolene v rekonvalescenci. „Letošní prázdniny strávím rehabilitací a vším, co je s ní spojené. Doufám, že do konce roku budu opět fit,“ sdělil Jambor. Po osmnácti letech v souboru se aktivní kariéru rozhodla po letošní sezoně ukončit demisólistka Svatava Pořízková, která ztvárnila výrazné role v inscenacích Marná opatrnost, Oněgin, Carmen, Královna Margot, Maškaráda, Labutí jezero či Three4Dance. S aktivní kariérou v Moravském divadle se loučí rovněž demisólistka baletu, choreografka a taneční mistryně Elena Iliina. Rodačka z Kišiněva působila v olomouckém baletním souboru patnáct let a ztvárnila hlavní ženské role v inscenacích Giselle, Oněgin, Macbeth či Labutí jezero. Po pěti letech opouští soubor Damani Williams. Rodák z britského Leicesteru, který se představil v inscenacích Rusalka, Spartakus, Othello, Louskáček či naposledy Bajadéra, nastupuje od nové sezony do angažmá baletu Slovenského národného divadla v Bratislavě. Sbor baletu pak opouští Zara Brent, Sigrid Glatz, Emanuela Giglio, Daniela Hanelová, Ema Krajčírová, Natalia Polak a Gerardo Guarracino. Nové posily oznámí vedení souboru na začátku příští sezony.

Novou divadelní sezonu v Moravském divadle Olomouc zahájí v neděli 1. září slavnostní galavečer spojený s předáním cen za nejlepší umělecké výkony sezony předchozí. Večerem budou provázet činoherci Jana Posníková a Roman Vencl. Ještě předtím se umělci Moravského divadla Olomouc představí na festivalu Moravské divadelní léto, jehož třetí ročník se uskuteční od 22. do 27. srpna v Olomouci, Křelově a Velké Bystřici.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Témata článku

Michal ŠtípaRobert Balogh

Balet Moravského divadla

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: