Košický balet přiveze do Prahy Smrt v Benátkách

Košický balet přiveze do Prahy Smrt v Benátkách

Košický balet přiveze do Prahy Smrt v Benátkách

Balet na motivy slavného románu Thomase Manna Smrt v Benátkách přiveze do Prahy baletní soubor Státního divadla Košice. Hostovat bude 14. září ve Stavovském divadle, představení začíná v sedm hodin. Choreografii a režii této inscenace vytvořil Ondrej Šoth. Košický balet vystoupil v Praze poprvé v roce 2008, jde tedy o historicky druhé hostování tohoto slovenského tělesa v Národním divadle.
Autorský taneční příběh je vytvořený na motivy románového osudu stárnoucího německého spisovatele Gustava von Aschenbacha, který se na sklonku života pokusí zbourat všechny konvence, jež doposud obklopovaly jeho život. Na pozadí zkázy, kterou do Benátek přináší epidemie cholery, je spisovatel zaskočený novými pocity a inspirací. Románová předloha nejznámější novely německého spisovatele Thomase Manna je přenesená do dnešní doby, kdy současná mladá generace hledá smysl života, pravdu a především vztah k sobě samému (i vztahy k ostatním).
Inscenace je o touze, hledání, lásce i zklamání, naději a ideálech, ale také o stáří,“ říká choreograf, režisér a spoluautor libreta Ondrej Šoth a dodává: „Je to velmi smutný příběh o stárnoucím člověku, který boří všechny konvence sám v sobě a objevuje ve stáří něco, o čem si nikdy nemyslel, že v sobě má. Celý příběh je tak velmi aktuální i v dnešní době.“ Košická Smrt v Benátkách přináší slibuje současný a hluboký příběh o hledání té nejniternější osobní pravdy na pozadí inspirujícího impresionistického období. Scénu a kostýmy vytvořil Andrii Sukhanov, hudbu čerpal realizační tým především z tvorby Gustava Mahlera, Phillipa Glasse, Wima Martense nebo Arvo Pärta. Vstupenky v ceně 200 Kč jsou v prodeji na pokladnách ND. Zdroj: Balet ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: