Legendární choreografie Ohada Naharina Minus 2 na Nové scéně ND

Legendární choreografie Ohada Naharina Minus 2 na Nové scéně ND

Legendární choreografie Ohada Naharina Minus 2 na Nové scéně ND

Na Nové scéně Národního divadla bude ve středu 18. prosince uvedena v jediné repríze legendární choreografie Minus 2 Ohada Naharina. Inscenace Minus 2 (2010) je součástí stálého repertoáru poznańského Polského tanečního divadla (Polski Teatr Tańca, dále také jako PTT), které se řadí mezi nejprogresivnější polské soubory současného tance. S pražskou divadelní scénou jsme v kontaktu již delší dobu. Před několika lety režíroval v PTT Pavel Šmok a minulý rok naopak v rámci námi pořádaného Mezinárodního festivalu Tance v Poznani vystoupil přední český soubor 420PEOPLE. Hostování Minus 2 na Nové scéně dále rozvíjí „česko-polský“ dialog na poli současného tance,“ vysvětluje umělecká ředitelka PTT Ewa Wycichowská.
Naharinova choreografie není pražskému publiku úplně neznámá. V jisté modifikaci již byla uvedena v roce 2004, kdy slavila úspěch na festivalu Tanec Praha jako součást komponovaného večera s názvem Decathlon. Naharin tehdy představil část této choreografie ještě pod hlavičkou Batsheva Dance Company, kde dlouhá léta působil. Nyní přiváži do Prahy její aktualizovanou verzi, která však obstojí jako samostatné celovečerní dílo a na Nové scéně bude uvedeno pouze jednou.
Sám Naharin k tomu podotýká: „Choreografie Minus 2 je v nejobecnějším slova smyslu o rekonstrukci. Ve svých dílech beru rád kousky nebo dokonce celé části již existující díla, které předělávám do nového tvaru a vždy se tak o své práci naučím něco nového. Stejně tak tomu bylo v choreografii Minus 2, která je složená z mnoha fragmentárních příběhů. V momentě, když jsem je všechny poskládal dohromady, vznikl soběstačný, soudržný tvar.
Ohad Naharin je v tuzemsku „dobře zavedenou značkou“. Kromě výše zmíněného účinkování na festivalu Tanec Praha mohli diváci obdivovat Naharinův specifický choreografický styl v menším díle Bolero v repertoáru předního českého souboru 420PEOPLE. Zdroj: NS ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: