Louskáček v podání Královského baletu v Londýně se vrací na plátna kin

Louskáček v podání Královského baletu v Londýně se vrací na plátna kin

Louskáček v podání Královského baletu v Londýně se vrací na plátna kin

Balet Louskáček k adventnímu času a Vánocům neodmyslitelně patří. Slavné dílo hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského ve zpracování Královského baletu v Londýně míří na plátna kin od 17. prosince 2019.

V záznamu, který byl v Londýně pořízen 8. prosince 2016, Čajkovského balet znovu ožívá v inscenaci Petera Wrighta (premiéra v roce 1984). „Tenhle Štědrý den nebude pro malou Klárku jako žádný jiný. Kouzelník Drosselmeyer pro ni připravil fantastické dobrodružství, v němž se obývací pokoj stane bitevním polem a tajemná cesta děvčátko zavede až do kouzelné země a Království sladkostí. Baletní ztvárnění tajných dětských přání a nekonečné fantazie je zahaleno v klasický pohádkový rámec souboje dobra se zlem, ve kterém vše končí dobře a věci a osoby z běžné nudné reality se proměňují v obyvatele fantastických světů,“ dodávají zástupci Aerofilms.

Pro tanečníka, choreografa a učitele tance Petera Wrighta (nar. 1926) se inscenace Louskáček stala jeho nejúspěšnějším dílem. Inspiroval se choreografií Lva Ivanova, asistenta Maria Petipy, kterou aktualizoval, a stvořil tak baletní inscenaci, která na prkna londýnského baletu stále vrací. V záznamu z roku 2016 se představí Francesca Hayward coby Klárka, Alexander Campbell ve dvojroli Louskáčka a Hanse-Petera a Federico Bonelli coby pohádkový Princ. Režii představení měl na starost Christopher Carr, orchestr Královské opery řídil Boris Gruzin.

Po novém roce jsou na programu klasické kusy jako Labutí jezero a Spící krasavice, ale i moderní balety Violoncellistka či Projekt Dante. Více informací o baletní sezóně na www.baletvkine.cz.

Sezona 2019/2020
Louskáček (záznam)
záznamy od 17. 12. 2019

Spící krasavice (přímý přenos)
čt 16. 1. 2020, 20:15

Violoncellistka (přímý přenos)
út 25. 2. 2020, 20:15

Labutí jezero (přímý přenos)
st 1. 4. 2020, 20:15

Projekt Dante (přímý přenos)
čt 28. 5. 2020, 20:15

Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Louskáček

Královský balet v Londýně

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: