Maďarský parlament přijal nový zákon o kultuře

Maďarský parlament přijal nový zákon o kultuře

Maďarský parlament přijal nový zákon o kultuře

Maďarský parlament schválil 11. prosince 2019 nový zákon o kultuře. Text se v zásadě neliší od návrhu předloženého poslanecké sněmovně vládou v pondělí 9. prosince, oproti dřívějším informacím v něm však nefigurují některé radikální změny a návrhy, které se podle zpravodajského serveru index.hu do zákona nedostaly nikoliv v reakci na vlnu protestů veřejnosti, ale spíše v důsledku vnitřního mocenského boje uvnitř vládních kruhů.

Hlavní nová ustanovení zákona (zdroj index.hu):

- zavedení „společně provozovaných divadel“ (dosud existovala pouze divadla provozovaná obecními samosprávami, nebo státem). Přijme-li dotyčné divadlo státní dotaci, stává se z něj „společně provozované“ divadlo. (Všechna větší budapešťská kamenná divadla pobírají ročně státní dotace v řádu stovek milionů forintů, bez kterých by nebyla schopna fungovat na současné úrovni.)
- o společné provozování žádá obecní samospráva a rozhoduje o něm vláda
- o společném provozování uzavřou obecní samospráva a vláda individuální dohodu, která divadlu zaručí uměleckou svobodu, nicméně stanoví detailní podmínky, včetně „způsobu jmenování vedení“

Opoziční městské samosprávy, včetně Budapešti, se tak v praxi budou muset rozhodnout, zda se státní podpory zcela zřeknou, a financování městských scén převezmou v plném rozsahu do své pravomoci, nebo státní dotaci naopak přijmou, a umožní tak vládě zasahovat do fungování divadel i výběru jejich vedení. (Zákon je podle mnohých trestem vlády namířeným proti samosprávám, které v říjnových komunálních volbách ovládla opozice.) Budapešťská radnice se v zájmu zachování umělecké svobody chystá zvýšit dotace městským divadlům z vlastního rozpočtu.

Zákon dále zřizuje Národní kulturní radu složenou z vedoucích představitelů „kulturněstrategických“ institucí. Předseda rady bude jmenován vládou a jejím úkolem bude příprava plánů rozvoje jednotlivých odvětví a předkládání návrhů vládě. Oficiálně tak vzroste úloha vedoucích představitelů celkem 17 „kulturněstrategických“ institucí, kteří budou mít možnost určovat hlavní směry v daném odvětví, v podstatě jede však jen o potvrzení stávající situace a jejich dosavadního vlivu.

Oproti dříve uniklým informacím nedošlo ke zrušení Národního kulturního fondu ani kompletnímu přesunu jeho pravomocí, nedošlo k paušálnímu zrušení provozní podpory pro nezávislá divadla a vláda nezískala paušálně právo na jmenování ředitelů městských divadel.

Zdroj: Institut Umění - Divadelní Ústav, www.index.hu

Témata článku

kulturaMaďarskoZahraničí

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: