MANUS Art Collective roztančí kaligram Guillauma Apollinaira premiérovou inscenací Míření

Choreografka Anna Kroupová poprvé uvede inscenaci Míření inspirovanou poezií Guillauma Apollinaira. Geometrickou báseň převedenou do současného tance v živém hudebním doprovodu Anny Tretiagové a light designu Tomáše Morávka zatančí Šárka Říhová, Kateřina Jabůrková, Jakub Kohout a Metoděj Vykydal. Premiéra inscenace se uskuteční 21. října 2022 v KD Mlejn.

MANUS Art Collective roztančí kaligram Guillauma Apollinaira premiérovou inscenací Míření

MANUS Art Collective roztančí kaligram Guillauma Apollinaira premiérovou inscenací Míření

Kaligram Míření zaslal Guillaume Apollinaire své dívce Madeleine v červnu roku 1945.

„Při tvorbě představení jsem vycházela z obsahu, tvaru a kontextu, ve kterém báseň vznikla. Promítá se do ní problematika vztahu ve válečném období, odloučení, stesk, touha a dopad války na mezilidské vztahy, nejen ty milostné. Záměrně jsem vybrala jeden příběh z tisíce na pozadí světové tragédie, abych upozornila na dopady, které válečný stav může přinést. V některých částech choreografie jsem vycházela z civilního pohybu, který postupně rozehrávám do tance. Hranice mezi běžným a tanečním pohybem je někdy zřetelná, jindy téměř neviditelná. Stejně tak jsou některé pohybové sekvence významotvorné, jiné se stávají nositeli poselství až společným dialogem se světly a animací Jakuba Veselého,“ přibližuje autorka projektu, choreografka a tanečnice Anna Kroupová.

Výraznou vizuální stránku inscenace umocní charakteristický hlasový projev, práce s rytmem a vrstvami skladby hudebnice Anny Tretiagové. Ke spolupráci na dramaturgii Kroupová přizvala choreografku Jolanu Šturmovou.

Míření je čtvrtou celovečerní inscenací kolektivu mladých tvůrců a interpretů na poli současného tance MANUS Art Collective. Pod vedením Štěpány Nlasa Mfuta, Šimona Kluse a Šárky Říhové od roku 2020 propojuje umělce z oblastí tance, divadla, hudby a výtvarného umění. Témata tvorby často vychází z osobní zkušenosti autorů reflektujících sociálně společenské a environmentální otázky. „Tanec je slovem, komunikačním tokem, skrze který promlouváme s osobitou poetičností, pravdivostí a snahou přivést diváka k zamyšlení a dialogu,“ doplňuje Říhová.

Další informace o projektu najdete na www.manus-art.cz.

Zdroj: MANUS Art Collective

Témata článku

Anna KroupováMíření

Manus Art Collective

KD Mlejn

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: