Marco Goecke a Christoph Winkler ocenění prestižní německou Tanzpreis

Letošní ročník Deutscher Tanzpreis ocení poprvé ve své 39 let trvající historii hned dva umělce – choreografy Marca Goeckeho a Christopha Winklera, kteří obdrží rovněž finanční odměnu ve výši 10.000 eur. Jejich jména byla zveřejněna během digitální tiskové konference 4. května 2022.

Marco Goecke a Christoph Winkler ocenění prestižní německou Tanzpreis

Marco Goecke a Christoph Winkler ocenění prestižní německou Tanzpreis

Poprvé v historii Deutscher Tanzpreis, jež byla založena roku 1983, se odborná porota usnesla na ocenění dvou tvůrců hlavní cenou. Neobvyklé rozhodnutí zdůvodnila touhou lépe postihnout nesmírně diverzní taneční scénu, jež je tvořena jak soubory kamenných divadel, tak nezávislými scénami. Oceněny budou dvě výrazné choreografické osobnosti, němečtí tvůrci Marco Goecke a Christoph Winkler.

Goecke (1972) se choreografii věnuje od roku 2000, pracoval mimo jiné jako hlavní choreograf Das Stuttgarter Ballett, jeho díla uvedly soubory Les Ballets de Monte Carlo, Opéra national de Paris či Pacific Northwest Ballet. Jeho nejvýznamnějším působištěm je aktuálně Nederlands Dans Theater. V tomto souboru působí od sezony 2013/2014 jako interní choreograf.

„Horečnaté, energické, originální, plné silných myšlenek a nápadů. Tak bývá popisován jedinečný pohybový slovník Marca Goeckeho. Jeho výjimečná tvorba prochází celým spektrem tance od klasického baletu po současný tanec a přináší osobitý rukopis tvůrce. Nenechal se odradit počátečními negativními ohlasy na svůj neobvyklý taneční rukopis a pokračoval ve vývoji děl, která z něj učinila jednoho z nejuznávanějších choreografů současnosti,“ uvádí se mimo jiné ve zdůvodnění poroty.

Christoph Winkler (1967) je považován za jednu z nejvšestrannějších osobností německého tance. Choreografii vystudoval v 90. letech na berlínské Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch a stal se tvůrcem na volné noze, jenž svými díly silně a nekompromisně komentuje okolní dění.

„Umělecká tvorba Christopha Winklera zahrnuje široké spektrum všemožných formátů a přístupů. Je nekompromisní a bezpodmínečný. Sahá k politickým tématům, řeší fašismus i kritiku kapitalismu, chudobu ve stáří i velmi osobní otázky. Nevyhýbá se obtížným a nepříjemným námětům, často se dívá za hranice europocentrického pohledu na svět, přemýšlí o aktuálním společenském diskurzu nově a svěže, což se projevuje i v jeho choreografii. Je bezpochyby jedním z nejúspěšnějších tvůrců nezávislé taneční scény v Německu i za jeho hranicemi,“ zdůvodňuje porota.

Kromě dvou hlavních cen bude za celoživotní dílo (rovněž honorována částkou 10000 euro) oceněna Reinhild Hoffmann (1943), choreografka, tanečnice a vedle Piny Bausch a Susanne Linke klíčová osobnost žánru Tanztheater. Asociace Aktion Tanz zaměřující se na vzdělávání a společnost si poté odnese cenu a finanční odměnu 5000 eur za mimořádný rozvoj a podporu tance.

Slavnostní předávací ceremoniál se uskuteční 15. října 2022 v Aalto-Theater v Essenu.

Zdroj: deutschertanzpreis.de

Témata článku

Deutscher TanzpreisChristoph WinklerMarco GoeckeNěmeckoReinhild HoffmannZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: