Marco Goecke jmenován novým uměleckým šéfem baletu Theater Basel

Švýcarské Theater Basel 22. května oznámilo plánovanou změnu na postu uměleckého šéfa baletního souboru. Stane se jím kontroverzní choreograf Marco Goecke, který byl v loňském roce propuštěn jako šéf baletu Staatsoper Hannover a rezidenční choreograf Nederlands Dans Theater poté, co během premiéry svého baletu napadl psím exkrementem kritičku Wiebke Hüster.

Foto: Christian Knörr, zdroj: Theater Basel

Foto: Christian Knörr, zdroj: Theater Basel

V čele baletního souboru basilejského divadla stojí od roku 2023 kurátorka a dramaturgyně Adolphe Binder. Její mandát končí v létě 2025, kdy ji vystřídá na postu uměleckého šéfa Marco Goecke.

Generální ředitel Theater Basel Benedikt von Peter se ke jmenování Goeckeho vyjádřil následovně: „Basilej byla a je městem tance a Marco Goecke je dnes jedním z nejlepších choreografů. Má smysl takovému umělci nabídnout místo a jeho jmenování předcházely dlouhé rozhovory, diskuze a hloubkové debaty představenstva divadla.“

Marco Goecke na sebe negativně upozornil v únoru loňského roku, kdy během premiéry svého nového kusu v Hannoveru během přestávky napadl kritičku Wiebke Hüster a hodil jí do obličeje psí lejno (více info zde). Následně byl propuštěn jako šéf baletu v Hannoveru, přišel o místo choreografa v NDT, několik tanečních souborů přestalo uvádět jeho díla. A ty, které Goeckeho balety uváděly, pracovaly s jeho repetitory a repetitorkami, nikoli se samotným umělcem.

Goecke je nyní za novou nabídku z Basileje velmi vděčný: „Cením si toho, kolik lidí mi důvěřuje. Těším se, že v Basileji najdu nový domov. Chci pokračovat v práci, kterou jsem započal v Hannoveru a kterou miluji. Nemyslím na to, zda tvořím velké umění, vždy jsem se chtěl setkávat s lidmi a to, co jsem zažil se svým souborem v Hannoveru, bylo nesmírně důvěrné a láskyplné a jsem dojatý, kolik lidí mě chce následovat na mé další působiště.“ 

Za incident z loňského února viní svůj syndrom vyhoření, jelikož vedle vedení hannoverského baletu byl vyhledávaným choreografem cestujícím po celé Evropě a Americe. V Basileji se však má soustředit především na tamní soubor a jen jednou ročně vyjíždět za zakázkou jinam.

Velice se omlouvám všem, kterým jsem ublížil,“ sdělil ještě krátce v rozhovoru se švýcarským Neue Zürcher Zeitung. Původně bylo proti Goeckemu vedeno trestní stíhání za ublížení na zdraví. To bylo následně zastaveno a samotná kritička se vzdala práva podat na choreografa občanskoprávní žalobu o náhradu škody. 

Marco Goecke (1972) se narodil v německém Wupeprtalu, tanec studoval v Mnichově a Haagu. Tančil v Berlin Staatsballett a Theater Hagen, od roku 2000 se věnuje choreografické činnosti. Působil jako residenční choreograf v Das Stuttgarter Ballet, Scapino Ballet Amsterdam a Nederlands Dans Theater, mezi lety 2019 a 2023 byl uměleckým šéfem baletu Staatsoper Hannover a působil jako residenční umělec souboru Gauthier Dance. Je autorem baletů jako Fly Paper Bird, Nijinsky, Thin Skin, A Wilde Story nebo osobitých verzí baletů Petruška a Duch růže.

Zdroj: www.nzz.ch, www.theater-basel.ch

Témata článku

Marco Goecke

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: