Marie Gourdain je nominována na mezinárodní stipendium pro současné umělkyně

Výtvarnice, scénografka a choreografka Marie Gourdain uspěla před porotou a je nominována na Mezinárodní stipendium Caroline Neuber z německého Lipska. Město letos poprvé rozšířilo tradiční Cenu Caroline Neuber o stipendijní odměnu, kterou uděluje výjimečným ženským tvůrkyním v oblasti současného divadla.

Medúza Marie Gourdain. Foto Michal Hančovský.

Medúza Marie Gourdain. Foto Michal Hančovský.

Kromě Gourdain bylo nominováno dalších pět umělkyň: Elisabeth Kindler-Abali (Berlín), Lulu Obermayer (Mnichov), Renana Raz (Tel Aviv), Doris Uhlich (Vídeň) a Inbal Yomtovian (Jeruzalém). Tvůrkyně nominuje sedm divadelních institucí z Lipska, o vítězce rozhodne pětičlenná porota, která výsledek oznámí 5. listopadu v rámci festivalu Euro-scene Lipsko.

Pětice vybere jednu z nominovaných, která nejvíce zaujme svou inovativností a výjimečností. „Oceníme pojetí současného divadla, jež je vnímáno jako prostor a médium pro pochopení společnosti a pro dialog mezi městskými komunitami,“ píší organizátoři. „Zaměřujeme se na mladé evropské umělkyně, jejichž tvorba se potkává s hodnotami německé herečky Caroline Friederike Neuber,“ dodávají.

Vítězka stipendia obdrží pět tisíc eur a rezidenci v Lipsku v hodnotě deseti tisíc eur, zahrnující každodenní výdaje i cestu. Rezidence je plánovaná na počátek roku 2021, další udílení se bude konat přespříští rok.

Marie Gourdain je francouzská výtvarnice, scénografka a choreografka, která od roku 2010 žije v Praze. Spolupracovala při výrobě animovaných filmů studií Hafan Film a Anifilm. Jako scénografka se podílela na vzniku představení Different?, IMAGO, dva roky byla hlavní scénografkou site- specific festivalu KoresponDance. Dále pracuje a rozvíjí svůj talent v týmech ve Francii a Švýcarsku. V roce 2016 měl premiéru její režijní taneční debut UN. V rámci kolektivu tYhle kromě inscenace UN vytvořila i scénografii k projektu Výš, režii a choreografii k představení LEGOrytmus a Medúza.

Zdroj: International Caroline Neuber Stipendium

Témata článku

International Caroline Neuber StipendiumMarie GourdainNěmeckoZahraničí

tYhle

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: