Martina Hajdyla Lacová a Stano Dobák zkoumají, jaké to je být superhrdinou

Martina Hajdyla Lacová a Stano Dobák zkoumají, jaké to je být superhrdinou

Martina Hajdyla Lacová a Stano Dobák zkoumají, jaké to je být superhrdinou

Martina Hajdyla Lacová, zakládající členka skupiny ME-SA, a Stano Dobák, tvořící obvykle v tandemu s Petrem Šavelem, opustili své obvyklé „sparing partnery“ a setkávají se v autorském duetu Super/Naturals, který je inspirovaný podivuhodným světem komiksové estetiky a jejích hrdinů. Veřejnost se může již nyní přijít podívat na work in progress uvedení příští pátek, 18. dubna do Studia ALTA.
„Dva úplně obyčejní smrtelníci se rozhodnou stát superhrdiny. Jedinečnost charakterů ve víru změny, záchrany, přetvářky a snahy hrát si na něco, co v žádném případě nejsem. Fyzické uchopení okamžiků fiktivní nadlidské síly. Heroismus v podobě normálních smrtelníků, kteří musí občas tasit tajné zbraně.“, přibližují téma projektu tvůrci.
Představení svým způsobem volně navazuje na dosavadní tvorbu obou tanečníků a choreografů – úspěšný projekt Much More Than Nothing, při kterém se umělci poprvé potkali společně na jevišti, se zabýval tématem manipulace a nesmyslností úkolů, které člověk bez jakékoli vazby na jejich záměr plní. Projekt SoloS /part III/ Martiny Hajdyly Lacové se zase vztahoval k tematice jakési blíže nespecifikované superženy, jejíž inspirací byly mimo jiné počítačové hry. Oba projekty získaly v minulosti nominaci na Taneční inscenaci roku (2012 a 2013), nejprestižnější ocenění, jaké je možné v oblasti současného tance získat.
Oba slovenští tvůrci patří k výrazným postavám současné evropské scény. Zatímco Martina Hajdyla Lacová byla dvakrát nominována na cenu Tanečnice roku a dlouhodobě pracuje se zahraničními soubory (Da Motus!, Karen Foss Quiet Works ad.), Stano Dobák absolvoval uznávanou školu současného tance P.A.R.T.S. v Bruselu a od ledna 2015 bude mimo jiné tanečníkem v remaku slavného díla Anny Teresy de Keersmaeker Drumming. Zdroj: Studio Alta

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: