Mezi tancem, performance a rituálem. ME-SA uvádí premiéru inscenace Tremula

Jak zpodobnit strom a zůstat při tom člověkem? Takovou otázku si v premiéře nezávislé taneční platformy ME-SA klade artistka Eliška Brtnická, tanečnice Martina Hajdyla a režisérka Jana Stárková. Výjimečný počin Tremula od týmu složeného z výrazných talentů současné divadelní scény protíná umělecké přístupy, jejichž kořeny sahají do tance, současného cirkusu a alternativního divadla. Tremula zve diváky ke společnému zastavení v tělesných obrazech, jejichž atmosféru umocňuje scénografie a light design vizuálního umělce Pavla Havrdy a hudební kompozice skladatele Iana Mikysky. Premiéra inscenace se uskuteční 19. a 20. října ve Studiu ALTA.

Zdroj: Alex Chudá

Zdroj: Alex Chudá

Tremule se na jevišti úplně poprvé setká tanečnice Martina Hajdyla a artistka Eliška Brtnická. Jejich nezaměnitelný umělecký rukopis společně s netradičním propojením oborů, ze kterých do projektu přicházejí, a živou hudbou Iana Mikysky a Jakuba Švejnara, slibuje jedinečný zážitek na pomezí performance, koncertu, tanečního představení a rituálu.

„Všímáme si podobnosti stromu a ženského těla. Zajímá nás, co je patrné navenek, ale i neviditelné procesy uvnitř. Tlak, uvolnění, tuhost, nepředvídatelnost, chvění, zranitelnost, stárnutí, znepokojení. Ty pomocí prožitku svých vlastních těl přenášíme do pohybu,“ přibližuje spoluautorka konceptu, tanečnice Martina Hajdyla. „Na začátku jsme hodně pracovaly s tématem lesa jako společenského systému, později také se dřevem samotným. Struktury, vlákna, barvy a cesty uvnitř stromu nás inspirovaly k pohybu, zvuku i scénografii,“ doplňuje Jana Stárková, která vznik celého projektu iniciovala.

Performance vzniká pod hlavičkou nezávislé taneční platformy ME-SA. Od svého založení Martinou Hajdyla Lacovou a Karolínou Hejnovou skupina vytváří autorské projekty na poli současného tance, spolupracuje s českými umělci a zve ke spolupráci zahraniční choreografy a performery. S důrazem na fyzikalitu a expresivitu těla a pohyb jako médium přináší umělecké výkony na vysoké profesionální úrovni společně s nekonvenčním přístupem k dramaturgii a formě uměleckého výstupu. Za klíčové prvky tvorby považuje smysl pro detail, hravost, lehkost, svobodu, autenticitu a objevování nových výrazových kvalit.

Zdroj: Studio ALTA

Témata článku

ME-SA

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: