Moravské divadlo Olomouc uvede v příští sezoně Giselle a Krvavou svatbu

Moravské divadlo Olomouc

Moravské divadlo Olomouc

V sezoně 2019/2020 uvede Balet Moravského divadla Olomouc dvě baletní premiéry. První proběhne 1. listopadu 2019, půjde o romantický balet Giselle v choreografii Michala Štípy. Dne 17. dubna 2020 se uskuteční druhá premiéra s názvem Krvavá svatba v choreografii Aleny Peškové.

„Společně s kolegy jsme přistoupili s veškerou pokorou a úctou k výběru titulů, které by návštěvníky našeho divadla měly někdy pobavit a pohladit po duši a jindy zase otevřít témata, o kterých se třeba zas až tak často nemluví, ale je potřeba na ně nezapomínat. Věřím, že se nám to povedlo, a mohu hrdě konstatovat, že v sezoně, jež nás přivede k významnému jubileu našeho divadla, nabídneme pestrý mix premiér,“ uvedl ředitel MDO David Gerneš.

Příznivci tanečního umění se mohou v příští sezoně těšit na klasický romantický balet i na moderní choreografie. „První inscenaci, kterou jsem zařadil do svého dramaturgického plánu, je klasický balet Giselle. Tento titul jsem mimo jiné zvolil pro krásnou hudbu Charlese Adolpha Adama a pro rozšíření klasického repertoáru,“ uvedl umělecký šéf baletního souboru Michal Štípa. Protipólem romantického baletu Giselle bude adaptace slavného básnického dramatu Federica Garcíi Lorcy Krvavá svatba v choreografii Aleny Peškové. V příští sezoně tak bude jedinečná možnost zhlédnout dílo jednoho dramatika v činoherním a tanečním ztvárnění. „Práci Aleny Peškové sleduji mnoho let a jsem velice rád, že přijala nabídku na zpracování tohoto dramatického příběhu. Každé její zpracování je vždy velmi zajímavé díky nápadité choreografii, modernímu pohybovému slovníku a hudbě,“ uvedl Štípa a doplnil, že pro milovníky baletu chystá na příští sezonu také program Divák s baletem, v jehož rámci se mohou zájemci setkat se členy baletního souboru, zúčastnit se zkoušek a dozvědět se něco z baletní terminologie.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc


Fotogalerie

Moravské divadlo Olomouc

Moravské divadlo Olomouc

Témata článku

Alena PeškováGiselleKrvavá svatbaMichal Štípa

Balet Moravského divadla

Moravské divadlo Olomouc

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: