Moravské divadlo poskytne dočasný umělecký azyl členům Kyjevského městského baletu

Moravské divadlo Olomouc bude hostit členy Kyjevského městského baletu. Soubor bude mít k dispozici prostor k tréninkům a zkouškám, v jednání je rovněž vystoupení kyjevského baletu na olomouckém jevišti i na dalších scénách v České republice.

Moravské divadlo poskytne dočasný umělecký azyl členům Kyjevského městského baletu

Moravské divadlo poskytne dočasný umělecký azyl členům Kyjevského městského baletu

Na začátku byla iniciativa Nadačního fondu pro taneční kariéru, který pomáhá profesionálním tanečníkům zvládnout životní a profesní změnu po ukončení aktivní kariéry. V návaznosti na aktuální situaci na Ukrajině se tato podpora rozšířila i na umělce ve válce. „Po napadení Ukrajiny Ruskem jsme spontánně vyslali přes Facebook zprávu primabaleríně ukrajinského národního baletu s akutní potřebou dát najevo, že na tanečníky v Kyjevě myslíme. Pak jsme objevili prosbu o materiální a finanční pomoc, kterou přes svůj Facebook a webovky vyslal kyjevský městský baletní soubor,“ popsala za nadační fond Jana Bohutínská.

Kyjevský městský balet založil v roce 2014 Ivan Kozlov, bývalý sólista baletu Mariinského divadla v Petrohradu. Soubor má na repertoáru přes dvacítku titulů, namátkou Labutí jezero, Louskáček, Giselle či Romeo a Julie. Během úspěšných turné procestoval většinu Evropy a Asie.

Když Rusko napadlo Ukrajinu, byl kyjevský balet na turné ve Francii. Série vystoupení skončila v neděli 13. března a za stávající situace se tanečníci nemohou vrátit domů. „Situaci ukrajinského souboru jsme sdíleli s Janem Žůrkem, kterého známe z festivalu Divadelní Flora Olomouc a z Divadla na cucky. Jan začal okamžitě dojednávat přesun kyjevského baletu na Moravu,“ dodala Bohutínská. „Prostřednictvím sociální sítě jsem oslovil vedení baletu s nabídkou možného působení v Olomouci. Byli nadšení a šťastní. Stále řešíme logistiku i produkční otázky, protože se jedná o velké těleso. Děkuji Moravskému divadlu, bez jehož participace by pobyt kyjevského baletu u nás nešel realizovat,“ shrnul Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro kulturu a památkovou péči.

Vedení Moravského divadla se rozhodlo poskytnout ukrajinským umělcům k dispozici baletní sál pro tréninky a zkoušky. „Chceme, aby ukrajinští tanečníci měli možnost alespoň takto dál pokračovat ve své umělecké práci. Naše kroky jsme konzultovali s náměstkyní primátora Markétou Záleskou. Vedení města tuto aktivitu podporuje a vnímá ji jako velké gesto solidarity,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Olomoucký baletní soubor připravuje v těchto dnech adaptaci románu Obraz Doriana Graye. „V době, kdy budou tanečníci na jevišti, je tak baletní sál plně k dispozici kyjevským kolegům. Velmi stojíme o to, aby se naši hosté představili také před publikem. Aktuálně jednáme o baletním galavečeru. Snad se vše podaří a na našem jevišti tak poprvé uvidíme kolegy umělce z Ukrajiny,“ zdůraznil ředitel Moravského divadla David Gerneš. Kromě vystoupení v Olomouci chce Moravské divadlo dohodnout hostování kyjevského souboru i na dalších scénách v České republice. „V této chvíli oslovujeme jednotlivá divadla s nabídkou a ladíme detaily. Budeme rádi, když nezůstane u jednoho představení a Kyjevský městský balet vyrazí na regulérní turné,“ dodal Gerneš.

První členové souboru dorazili do Olomouce v polovině týdne. Do konce týdne by se do města mělo dopravit přibližně pětadvacet tanečníků. Ubytování pro ně zajišťuje Olomoucký kraj.

Moravské divadlo Olomouc poskytlo pomocnou ruku Ukrajině již na začátku března, kdy pořádalo charitativní koncert. Vystoupení Karla Plíhala, Xindla X, Mňágy a Žďorp a dalších umělců vyneslo 625 tisíc korun, které putovaly organizaci Post Bellum na nákup zdravotnického materiálu a ochranného vybavení zvyšujícího bezpečnost obránců Ukrajiny.

Zdroj: divadlo.cz

Témata článku

Nadační fond pro taneční kariéruUkrajina

Balet Moravského divadlaKyjevský městský balet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: