Moravské divadlo si v roce 2020 připomene 100 let od vzniku stálé české divadelní scény a uvede Sólo pro tři Petra Zusky

Ještě před sto lety se na jevišti olomouckého divadla hovořilo výhradně německy. Čeština zazněla poprvé až 1. září 1920, kdy měla v tehdejším Českém divadle v Olomouci premiéru Smetanova Libuše.

 

Moravské divadlo si v roce 2020 připomene 100 let od vzniku stálé české divadelní scény a uvede Sólo pro tři Petra Zusky

Moravské divadlo si v roce 2020 připomene 100 let od vzniku stálé české divadelní scény a uvede Sólo pro tři Petra Zusky

V  lednu proběhl Den otevřených dveří a v dubnu se Moravské divadlo dočká prezentace v Senátu Parlamentu České republiky. V budově senátu na Valdštejnském náměstí v Praze bude pro veřejnost přístupná výstava zachycující historii olomouckého divadla a divadelní budovy. V červnu pak odstartuje projekt Moravské divadelní léto – Kočování po kraji, v rámci kterého zavítá olomoucká činohra do vybraných měst v Olomouckém kraji.

V srpnu vyroste na Výstavišti Flora prozatímní scéna, která bude hostit umělecké soubory Moravského divadla i hostující divadla. Na programu budou také besedy, workshopy a autogramiády. „V rámci celého roku chceme připomínat to, že české divadlo do roku 1920 kočovalo různě po Olomouci a čekalo na svou stálou scénu. Vrcholem by pak měla být právě prozatímní scéna. Současné umělecké soubory tak budou symbolicky čekat také na svou scénu,“ sdělil ředitel David Gerneš. Program prozatímní scény vyvrcholí galavečerem spojeným s předáním cen za nejlepší umělecké výkony sezony 2019/2020. Oslavám sta let českého divadla v Olomouci bude věnovaná také letní etapa květinové výstavy Flora Olomouc s tématem Zahrada jako divadelní scéna.

Na neděli 6. září pak vedení divadla plánuje uspořádat slavnostní večer věnovaný stoletému výročí, jehož by se měly zúčastnit výrazné umělecké osobnosti spojené s olomouckým divadlem. Stoleté výročí bude také ústředním tématem listopadové Noci divadel. Vedle zmíněných akcí by vedení divadla také chtělo dát dárek samotné budově, proto v současné době hledá možnosti, jak restaurovat historickou oponu a nasvítit divadelní budovu.

Dlouholetý sólista a umělecký šéf baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska uvede v Olomouci titul Sólo pro tři. „S Petrem se známe sedmnáct let.  Za jeho působení jsem začal hostovat v Národním divadle a poté jsem od něj dostal nabídku angažmá. Byl to šéf, na kterého pokaždé velice rád vzpomínám. Vnímám ho jako jednoho z našich předních českých choreografů, který vytvořil nespočet zajímavých choreografií. Jsem rád, že nabídku režírovat v Olomouci přijal. Myslím si, že všichni moji kolegové mohou získat zkušenosti s choreografem, který má velice vysoké nároky na profesionální úrovni,“ popsal umělecký šéf baletu Moravského divadla Michal Štípa.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Témata článku

Michal ŠtípaPetr ZuskaSólo pro tři

Balet Moravského divadla

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: