Mozartova Kouzelná flétna poprvé v baletním představení

Mozartova Kouzelná flétna poprvé v baletním představení

Mozartova Kouzelná flétna poprvé v baletním představení

Balet Národního divadla a Taneční centrum Praha 7. dubna ve Stavovském divadle uvádějí světovou premiéru baletu Kouzelná flétna. Představení je určené nejen dětem, ale i dospělým s dětskou duší. Mimořádný zážitek z tanečního divadla provázeného hudbou Wolfganga Amadea Mozarta tak může společně prožít celá rodina.
Pohádkový příběh v sobě skrývá základní pravidla života, spirituální a morální otázky. Královna noci a Sarastro, Tamino a Pamina, Papageno a Papagena… hlavní postavy se staly zároveň dramatickými symboly, výzvou pro choreografa i další tvůrce týmu. Taneční divadlo dokáže velmi atraktivními scénickými prostředky vyjádřit jednotlivé pohádkové i zcela reálné scény, z hudebního hlediska je dílo vlastně koncertem nádherných árií, kde excelují postupně všechny hlavní postavy. Jméno hlavního tvůrce, scenáristy a choreografa Attily Egerháziho je zárukou citlivého a důstojného zpracování a vizualizace Mozartovy hudby. V podání Baletu Praha Junior tvořeného studenty konzervatoře Taneční centrum Praha se mohou diváci těšit na pozoruhodné taneční výkony.
Celovečerní baletní představení Kouzelná flétna vzniklo z iniciativy Antonína Schneidera, ředitele souboru Balet Praha Junior, který oslovil Attilu Egerháziho. „Nabídka mě zaujala a začal jsem přemýšlet o baletu na tuto nádhernou a magickou hudbu,“ vzpomíná Attila Egerházi. V minulosti vynikajícím způsobem pracoval s hudebními díly Čajkovského, Bizeta, Bartoka, Ravela i Mozarta. „Na Mozartovu hudbu jsem vytvořil jednoaktový balet Mirabell. Jeho hudba je plná života: dynamická, dramatická, humorná, ,molto vivace´, zážitek z každého poslechu…,“ dodává Egerházi. S mladými tanečníky Baletu Praha Junior spolupracuje několik let, a jak sám zdůrazňuje, má s nimi ty nejlepší zkušenosti: „Práce s mladými tanečníky mi přináší značné, rozsáhlé a nové zkušenosti: jak pohybem vyjádřit moji ideu, jaký použít pohybový slovník, jaký zvolit přiměřený způsob komunikace, jak vysvětlit jednotlivá témata a vztahy, jak dosáhnout maximální kvality ve výsledku.“ Světová premiéra celovečerního rodinného baletu o dvou jednáních Kouzelná flétna: 7. dubna od 19.00 hod., 2. premiéra: 12. května od 19.00 hod. ve Stavovském divadle.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: