Na konci května odstartuje festival TANEC PRAHA 2022

Ve dnech od 28. května do 28. června 2022 se uskuteční tradiční, celorepublikový festival TANEC PRAHA 2022, letos již 34. ročník. Ve 25 městech a obcích ČR festival nabídne pestrý výběr toho nejzajímavějšího z tuzemské a zahraniční taneční scény. Festival TANEC PRAHA se řadí mezi nejvýznamnější kulturní události na území ČR, jeho letošní projekty se těší mimořádné podpoře z programů EU Kreativní Evropa a Perform Europe.

Stations, Louise Lecavalier. Foto Andre Cornellier.

Stations, Louise Lecavalier. Foto Andre Cornellier.

Festival TANEC PRAHA se v letošním roce snaží být divákům co nejblíž. A to nejen obsahově, vybranými představeními, ale doslova fyzicky. Představení jsou tak díky tomu často multi-smyslovým zážitkem. Každý ročník festivalu má unikátní a silnou vizuální identitu, i letos je hlavním motivem „Na dotek vašich smyslů“. Propojení smyslů nastává také mezi diváky a tanečníky. Účelem je akcentovat stále více populární participativní projekty, tzn. zapojení veřejnosti do samotných performancí festivalu. „Již v procesu přípravy byl dán důraz hlavně na ženský element silných osobností, který vyplývá z programové skladby tohoto ročníku. Ten se promítá také ve výběru tanečnic na vizuálu i v jeho barevnosti,“ popisuje Yvona Kreuzmannová, ředitelka a zakladatelka Tance Praha.

Mezi letošními hosty jsou velká zahraniční jména. Například Ann Van den Broek s představením Joy Enjoy Joy. Jedná se o pulzující oslavu života, která neutichá. Její představení oslavuje radost, avšak s melancholickým pocitem nejistoty, kombinuje světelné efekty, video, pohyb a text. A to s tím, že žádná party nemůže trvat věčně.

Další ze „silných žen” letošního ročníku festivalu je vyzrálá performerka Louise Lecavalier. Výrazná postava současného tance, která kromě kariéry s La La La Human Steps spolupracovala s hvězdami pop music jako David Bowie, Frank Zappa i na vlastní tvorbě. Hudba tvoří výraznou část jejího představení Stations, se kterým do Prahy přijíždí. Čtyři části jejího představení doprovází čtyři skladby od SUUNS (kanadská rocková kapela), Teho Teardo & Blixa Bargeld (spojení italského skladatele filmové hudby a zpěváka Einstürzende Neubauten), originální kompozice od Antoine Berthiaume a Colina Stetsona.

Třetí velkou osobností letošního festivalu je francouzská tanečnice a choreografka Maguy Marin, jedna z nejvýznamnějších ikon francouzské nové vlny. Se svým představením Umwelt bude uzavírat festival na Nové scéně Národního divadla díky spolupráci festivalu s Laternou magikou ND. V době svého uvedení v roce 2004 byl Umwelt označen jako jeden z nejvýznamnějších tvůrčích počinů na světové taneční scéně. Ani dnes však dílo nemůže být aktuálnější! Spolu s devíti performery jsme při zdánlivě všedních každodenních činnostech lapeni v mrazivé hře zvané život. V odrazu desítek nemilosrdných zrcadel se znepokojením sledujeme, „Umwelt“ – svět kolem nás – a náš nekonečný, vyčerpávající boj v něm žít… a přežít.

Festival je otevřen všem věkovým skupinám, program bude připraven i pro děti, školy, rodiny s dětmi a seniory. TANEC PRAHA Junior nabídne vybraná představení umělců z Francie (Linda Hayford), Itálie (Masako Matsushita) a ČR, která budou uvedena na školách i pro veřejnost. Součástí festivalu bude i prezentace projektu Tanec školám.

Dvě koprodukce festivalu podpoří mezinárodní spolupráci našich umělců, konkrétně Viktora Černického a rovněž Terezy Ondrové se Silvií Gribaudi. Do Prahy se vrátí i dva tanečníci od Dimitrise Papaioannou s vlastním duetem, po třech letech bude obnovena spolupráce s Afrikou.

„Každoročně dáváme prostor i začínajícím a méně známým autorům. Snažíme se ve velkém podporovat spolupráci českých tvůrců se zahraničními, což letos díky výrazné podpoře programů Kreativní Evropa a Perform Europe nabralo na síle,“ vysvětluje Yvona Kreuzmannová. Festival se otevírá veřejnosti také prostřednictvím diskusí, debat s umělci a nabídne mnoho workshopů, stejně jako rozsáhlý program ve veřejném prostoru, na ulici, na náměstích, v parcích i galeriích.

Zdroj: BLUE DEER AGENCY s.r.o.

Témata článku

Ann Van den BroekLouise LecavalierMaguy MarinSilvia GribaudiTereza OndrováViktor Černický

Tanec

Tanec Praha

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: