Národní divadlo moravskolezské nabídne v příští sezóně tři baletní inscenace

Národní divadlo moravskolezské nabídne svým divákům v příští (105.) sezóně tři baletní inscenace. Pro sezónu zvolilo divadlo motto INSPIROVÁNI TRADICÍ…

Divadlo Antonína Dvořáka. Zdroj: Národní divadlo moravskoslezské

Divadlo Antonína Dvořáka. Zdroj: Národní divadlo moravskoslezské

Jsme divadlo, které je hrdé na svou více než stoletou minulost, minulost úzce spjatou s novodobými dějinami našeho města. Jsme největší a nejstarší kulturní instituce v Ostravě. Divadlo, které systematicky pečuje o svou paměť, budovy, o dědictví předchozích generací. To vše vnímáme jako závazek a hlavně inspiraci pro naše současné živé divadelní konání. Být maximálně současní, kreativní, noví. S jasným vědomím souvislostí. Tradice je výzvou k obnovování. Tradici udržujeme tím, že ji rozvíjíme aktuální divadelní tvorbou. Proto jsme pro příští sezónu zvolili motto INSPIROVÁNI TRADICÍ…,“ přibližuje ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. „INSPIROVÁNI TRADICÍ… a nepřeberným množstvím pestrých podob a cest jedné z nejstarších uměleckých forem, kterou nepochybně divadlo je, vytváříme společně jeho živou podobu pro dnešní časy. Inspirováni tradicí živého dialogu mezi jevištěm a hledištěm, který je podstatou divadelního zázraku,“ uzavírá ředitel.

Soubor baletu NDM nově uvede Čajkovského Labutí jezero. „Hledali jsme choreografa, který dokáže toto klasické dílo přizpůsobit našemu souboru a menšímu jevišti Divadla Antonína Dvořáka. Volba padla na Youriho Vámose,“ říká šéfka souboru Lenka Dřímalová. „Tvůrčí a inovativní spojení klasického baletu s novým pohledem na starý příběh jsou jeho doménou. Kdo jste viděli u nás Vámosovu verzi Louskáčka, víte, o čem píši. Jsme plni netrpělivého očekávání,“ říká Jiří Nekvasil. Balet NDM připraví v sezóně 2023/2024 dvě světové premiéry: první bude večer současných choreografií s názvem Rapsodie Bohemia. Autory budou čeští i zahraniční choreografové různých generací a soubor bude tančit na hudbu českých skladatelů. A do Ostravy přijede norský choreograf Jo Strømgren vytvořit další své dílo – tvoří vždy přímo v daném divadle a od tanečníků vyžaduje nápady a vlastní přístup k tématům. „Před dvěma lety jsme divákům nabídli Mahlerovy vzpomínky, to byla naše první spolupráce s tímto světovým tvůrcem. V příští sezóně se proto těšíme na další: pro komorní prostor Divadla „12“ nastuduje světovou premiéru díla s názvem Okno – asociativní sled tanečních obrazů pro tanečníky a jednoho herce. Zároveň to bude první baletní inscenace v tomhle malém prostoru a počítáme také s jejím uváděním jinde u nás i v zahraničí,“ přibližuje šéfka souboru baletu Lenka Dřímalová.

Zdroj: Národní divadlo moravskoslezské

Témata článku

Národní divadlo moravskoslezké

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: