Nejstarší baletní soutěž je odložena kvůli nedostatku financí

Nejstarší baletní soutěž na světě, která se konala každý druhý rok v bulharské Varně, se letos v létě neuskuteční. Organizátoři totiž nezískali na uspořádání soutěže dostatečnou finanční podporu. Mezinárodní baletní soutěž ve Varně se měla letos v létě konat po devětadvacáté.
 

Nejstarší baletní soutěž je odložena kvůli nedostatku financí

Nejstarší baletní soutěž je odložena kvůli nedostatku financí

Klání, které se mělo v přímořské Varně konat letos v červenci, zatím náhradní termín nemá. „Financovat nejstarší a nejprestižnější baletní soutěž nebude kvůli nedostatku sponzorů a dotací možné,“ oznámili organizátoři. Soutěž je podporovaná státem jen asi ze čtvrtiny, zbytek rozpočtu proto závisí na soukromých sponzorech.

Tanečníci z celého světa se do Bulharska sjížděli od roku 1964. Právě z mezinárodní soutěže ve Varně se v minulosti rekrutovali některá z největších jmen baletního světa, včetně Michaila Baryšnikova, Natalii Makarovy, Sylvie Guillem nebo Patricka Duponda. Soutěže se pravidelně účastnilo kolem 150 mladých tanečníků ze 40 zemí světa.

V současné době se pořadatelé snaží získat zdroje, aby se mohl další ročník soutěže uskutečnit co nejdříve. K příspěvku zároveň vyzývají na sociálních sítích.

Zdroje: Reuters, Dance Magazine

Témata článku

BulharskoMezinárodní baletní soutěž VarnaZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: