Nikdy nekončící příběh – premiéra v Liberci

Nikdy nekončící příběh – premiéra v Liberci

Nikdy nekončící příběh – premiéra v Liberci

V pátek 22. dubna uvede Divadlo F. X. Šaldy Liberec premiéru inscenace Nikdy nekončící příběh, taneční divadlo na motivy slavné knihy Michaela Endeho. „Bude se tu jednat spíše o syntetické divadlo, jehož jednotlivé složky nám pomohou tam, kde by snad pouhý tanec či gesto působily příliš popisně a nepřirozeně. Nikdy nekončící příběh je taneční divadlo využívající projekcí, prvků „černého divadla“, mluveného slova, konkrétních zvuků, originální hudby...,“ vysvětlují inscenátoři. Libreto zpracovala vedoucí libereckého baletního souboru Alena Pešková, hudbu složila Gabriela Vermelho, choreografie se ujal David Stránský, scénu a kostýmy vytvořil Pavel Knolle.
Svými vrstevníky vysmívaný a šikanovaný chlapec Benjamin se začte do knihy, kterou odcizil v antikvariátu. Prožívá roztodivná dobrodružství při záchraně říše Fantazie s Ateirem, který je, jak se Benjamin domnívá, hlavním hrdinou příběhu a zachráncem Fantazie... Ateir ho však - sám nevědomě - přivádí až ke zjištění, že tímto hrdinou a zachráncem je, a musí být, právě on, malý Benjamin, který tu čte svůj vlastní příběh, že je tu kniha v knize, příběh v příběhu, který snad neskončí ...
Pohádkový námět je všeobecně známý především díky filmovému zpracování jako Nekonečný příběh. Libreto tanečního divadla, které vzniká jako nová interpretace kultovní knihy, zachovává hlavní poselství „Příběhu v příběhu“ - zamyšlení nad tím, „co vše by se mohlo přihodit, kdyby lidé zapomněli či snad vědomě odmítli snít. Jak by mohla postupně říše Fantazie zaniknout, jak vše co jí dříve tvořilo, začalo by pronikat do našeho „reálného“ světa jako odporné lži“.
Druhá premiéra inscenace se bude konat 30. dubna.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: