Nominace na Ceny Thálie 2012

Nominace na Ceny Thálie za uplynulý rok jsou již známy. V kategorii balet, pantomima a jiný tanečně-dramatický žánr se bude rozhodovat mezi následujícími tanečníky užšího výběru:

Ženy:

Ivona Jeličová, sólistka Národního divadla v Brně, nominovaná za roli dívky v inscenaci Lucidor a Arabella.
Dvojrole jsou vždy výzvou pro tanečníky. Takovou je i role Lucidora (Lucile – Lucidor). Tuto velmi obsažnou roli uchopila tanečnice s mimořádnou schopností dramatického vystavění role. Uplatnila beze zbytku své výrazové schopnosti. Citem pro detail, aniž by pomíjela celkové vyznění, dávala zřetelně nahlédnout do nitra postavy. Přirozeným byl u tanečnice skvěle vybavený technický rejstřík, který byl harmonicky spojen s výrazem, a výsledkem bylo velmi silné vyznění její role a jejích emocí,“ uvádí porota.

Alina Nanu, sólistka Národního divadla, za roli Kitri v Donu Quijotovi.
Tanečnice se skvěle vyrovnala s velmi vysokými nároky a možnostmi role Kitri. Vedle širokého vějíře klasické baletní techniky s vysokou náročností, vedle skvělé partnerské spolupráce a výrazového vyjádření své role disponovala vysokou estetikou, čistotou klasického tance, ohnivým temperamentem a poetickou lyrikou. Výsledkem byl harmonický celek a natolik výrazné vyznění její role, že byla nominována do užší nominace Thálie 2012.

Lucie Skálová, demi-sólistka Národního divadla moravskoslezského, za roli Sakury v Posledním samurajovi.
Samurajka Sakura, role vytvořená tanečnicí, divákům předložila dramatickou a silnou dívku, která v sobě má silně vyzařující ženskost, poetickou něhu, v tanci i v boji se zbraní energii střídající napětí s uvolněním, táhlý široký pohyb a naprostou harmonii v pohybu se svým partnerem. Její tanec ve fyzicky náročné a současné choreografii je skvěle plynoucí ať už v emoci, nebo v klidu hraničícím s meditaci. To vše ve spojení s estetikou zjevu i pohybu dává vzniknout silné a mimořádné roli.

Muži:

Roberts Skujenieks, člen Severočeského divadla opery a baletu, za roli Jima Morrisona v inscenaci The Beatles – The Doors v Severočeském divadle.
Vyzrálý tanečník mimořádně mužného zjevu se skvěle vyrovnal s náročnou –  zejména po výrazové stránce –  rolí Jima Morrisona, vůdčího ducha rockové skupiny The Doors. Jemné odstíny jeho duševního stavu, výrazy extáze, bolesti, lásky, tvůrčího zápalu a opojení pramenící  z popularity, vyjádření jeho vztahu k ženám, včetně vztahu k jeho osudové životní partnerce, spolu s mimořádně dynamickým tanečním projevem daly vzniknout neobyčejnému a na diváky silně působícímu výkonu.

Ondřej Vinklát, demi-sólista Národního divadla, za roli Basila v Donu Quijotovi.
Role Basila je interpretačně velmi bohatá a náročná. Vedle mimořádných nároků na klasickou techniku klade vysoké nároky i na přirozenost výrazu a hereckého projevu. Snad kromě tragiky se tu prezentují téměř všechny lidské nálady. S jemným humorem tanečník vytvořil tuto postavu velmi zdařile, včetně čistě a lehce prováděné techniky klasického tance, harmonie s partnerkou a také skvělým vyjádřením hudby samotné svým pohybem. Tím se stal natolik výrazným tanečníkem v tomto představení, že jeho výkon lze označit za mimořádný.

Adam Zvonař, sólista Národního divadla, za roli prince Desiré v Šípkové Růžence.
V roli, která patří k nejnáročnějším v klasickém repertoáru, předvedl Adam Zvonař taneční techniku na vysoké úrovni, včetně lehkých a vysokých skoků, a to vše spojil s lehkostí a stylovostí svého celkového tanečního projevu. Velmi harmonicky působil spolu s partnerkou v náročných partnerských částech. Dynamikou tance, elegancí a také souzněním s hudbou Čajkovského vytvořil pozoruhodný taneční výkon. To vše v celku dalo vzniknout mimořádnému interpretačnímu výkonu.

Ocenění za interpretační výkony v oborech činohry, opery, baletu a tance, operety a muzikálu v roce 2012 budou vítězům předána tradičně v Národním divadle, a to 24. března v přímém přenosu České televize.

Širší nominace:

Ženy:
Yui Kyotani – Odetta/Odilie v inscenaci Labutí jezero (Moravské divadlo Olomouc)
Nikola Márová – sólo v inscenaci Amerikana III /In the Middle Somewhat Elevated/ (Národní divadlo Praha)
Zuzana Pokorná – Anna Karenina v inscenaci Anna Karenina (Divadlo J. K. Tyla Plzeň)
Nikol Šneiderová – Julie v inscenaci Romeo a Julie (Jihočeské divadlo České Budějovice)
Markéta Vacovská – sólo v inscenaci One Step Before the Fall (Spitfire Company – Studio DAMÚZA o. s., Bezhlaví o. s. -  Divadlo UFFO Trutnov)

Muži:
Ivan Popov – Notář v inscenaci Lucidor a Arabella (Národní divadlo Brno)
Giovanni Rotolo –  sólo v inscenaci Amerikana III / In the Middle Somewhat Elevated/  (Národní divadlo Praha)
Peter Rovó – Merkucio v inscenaci Romeo a Julie (Jihočeské divadlo České Budějovice)
Filip Staněk – Adam v inscenaci Poslední samuraj (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava)
Alexej Jurakov – Harald v inscenaci Harald – hvězda se vrací! (Divadlo F. X. Šaldy Liberec)

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: