Northern Ballet má nového šéfa

Novým uměleckým šéfem Northern Ballet v britském Leedsu se od května tohoto roku stane Federico Bonelli, dlouholetý a stále aktivní první sólista londýnského The Royal Ballet. Na postu vystřídá po jednadvaceti letech Davida Nixona.

Federico Bonelli (Labutí jezero). Foto Bill Cooper.

Federico Bonelli (Labutí jezero). Foto Bill Cooper.

Jmenování nového uměleckého ředitele baletního souboru oznámil předseda Northern Ballet sir David Wootton 31. ledna. „Federico k nám přichází na vrcholu své interpretační kariéry v Královském baletu. Jeho zkušenosti budou velkým přínosem, stejně jako jeho jasná umělecká vize budoucnosti souboru, kterou zakládá na klasických kořenech s perspektivou nových myšlenek a směrů.“

Samotný Bonelli k novému kroku ve své kariéře dodal: „Northern Ballet je po právu znám svým odvážným přístupem k narativním baletům a já hodlám tento odkaz ctít. Nemohu se dočkat hostování po severu Anglie a přinášení baletu širšímu obecenstvu. Jsem nadšený rozmanitostí perspektiv, přístupů a zkušeností příběhů, které budeme vyprávět na jevišti.“

Northern Ballet byl založen v roce 1969 a je nejvíce hostujícím baletním souborem v celé Británii. Proslul svým jedinečným přístupem k výpravným baletům, které tvoří páteř repertoáru a čerpají jak z velkých literárních děl, tak např. anglické historie a mytologie. Z posledních let jmenujme tituly Victoria, Jana Eyrová (Cathy Marston), Na větrné hůrce, Malá mořská víla, Velký Gatsby (David Nixon), Chlapec v pruhovaném pyžamu (Daniel de Andrade), 1984 (Jonathan Watkins) či Merlin (Drew McOnie).

Ital Federico Bonelli (1978) vystudoval Taneční akademii v Turíně, po absolutoriu nastoupil roku 1996 do Zürich Ballet, kde byl o rok později jmenován sólistou. Poté přešel do HET Nationale Ballet, na post prvního sólisty dosáhl v roce 2002, od roku 2003 působí na stejné pozici v londýnském The Royal Ballet a je oporou souboru v celé šíři repertoáru od klasických rolí titulů 19. století přes dramatická díla Kennetha MacMillana (Romeo a Julie, Mayerling, Manon), Fredericka Ashtona (Sylvia) či Johna Cranka (Oněgin), balety George Balanchina (Theme and Variations, Serenade) a Jeroma Robbinse (Dances at a Gathering) až po soudobé kusy Wayna McGregora (Chroma, Tetractys, Woolf Works), Liama Scarletta (Frankenstein, Strapless) nebo Christophera Wheeldona (Alenka v Říši divů, Zimní pohádka, DGV: Danse à grande vitesse). Nejnověji ztvárnil hlavní roli Danteho v McGregorově The Dante Project, aktuálně se londýnskému publiku představuje coby Romeo ve slavné MacMillanově inscenaci po boku Marianely Núñez.

V roce 2019 vystudoval Clore Leadership Programme, je členem iniciativy Chance to Dance, programu Royal Ballet, jehož úkolem je hledání a podpora talentů a snaha zpřístupnit taneční vzdělání a profesi různým sociálním bariérám navzdory.

Zdroj: www.northernballet.com

Témata článku

Federico BonelliVelká BritánieZahraničí

Northern Ballet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: