Nová generace opět před diváky

Studenti choreografie katedry tance pražské HAMU po dlouhé době opět mohou prezentovat své práce naživo v divadle. Již 30. května 2021 uvedou další z večerů Nové generace v Divadle DISK. K vidění bude tanec i pantomima.

Nová generace opět před diváky

Nová generace opět před diváky

Studenti choreografie HAMU v poslední době prožili, tak jako všichni, krušné chvíle - potřebovali tvořit, ale neměli kde a jak. Naštěstí se ale evidentně blýská na lepší časy, po radostném návratu do školy a taneční sál je čeká také návrat na jeviště.

Večer Nové generace zahájí Matěj Petrák (student katedry nonverbálního divadla) se svou pantomimickou etudou Námluvy, která by se měla v budoucnu stát součástí celovečerní inscenace s názvem My mimestory - The mystery of history. V Námluvách vtáhne Petrák diváky do pohádkového světa.

Dalším dílem bude premiéra sóla Jana Štrachala s názvem Hodnej. Štrachal se pro svou choreografii inspiroval vlastními zážitky, konkrétně reakcemi okolí na jeho vlastní vzhled. V díle se odkazuje ke slovům Jana Wericha „šaty dělaj člověka“.

Poslední choreografie je výsledkem spolupráce tří choreografek a souboru Bohemia Balet. Spolupráce HAMU a Bohemia Baletu probíhá již třetím rokem - studenti druhého ročníku bakalářského programu v rámci této kooperace vytvořili kolektivně choreografii ušitou na míru tanečníkům Bohemia Baletu. Studentky Michaela Dzurovčínová, Adéla Kašparová a Ester Trčková pro tvorbu choreografie Touched čerpaly inspiraci ve výtvarném umění.

„Koncept celého díla je prodchnut lidskými pohnutkami, něčím, co hýbe osobností člověka a co můžeme objevit pouze tehdy, když obrátíme pozornost sami do sebe. Dílo vzniklo během pandemie, což výrazně zkomplikovalo jeho zkoušení - to svým způsobem probíhalo paralelně na Slovensku i v Čechách. Ale i navzdory veškerým komplikacím se nám práci podařilo dotáhnout do cíle a máme radost, že se po náročném procesu vzniku může konečně postavit před diváky,” dodávají autorky.

Zdroj: Nová generace

Témata článku

Adéla KašparováEster TrčkováHodnejJan ŠtrachalMatěj PetrákMichaela DzurovčínováNámluvyNová generaceTouched

Bohemia Balet

Nonverbální divadloTanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: