Novinky z Baletu NdB

Masculine/Feminine. Foto Pavel Hejný.

Masculine/Feminine. Foto Pavel Hejný.

Na včerejší tiskové konferenci představil ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser, umělecký šéf Baletu NdB Mário Radačovský a dramaturg Karel Littera události, které v brněnském Baletu proběhnou v následujících měsících. Půjde o premiéru choreografie Walking Mad, která se uskuteční 11. května 2019 v Janáčkově divadle v rámci večera Petite Mort, festival Dance Brno 2019, který proběhne v Mahenově a Janáčkově divadle od 7. května do 24. června 2019 a Mezinárodní den tance.

Premiéra Walking Mad v rámci večera Petite Mort
„Baletní večer Petite Mort nám přinesl do repertoáru historicky první choreografii Jiřího Kyliána. Při obnovení titulu po rekonstrukci Janáčkova divadla zařazujeme premiérově novou choreografii dalšího skvělého choreografa současnosti, Johana Ingera. Jeho dosud nejslavnější choreografie Walking Mad na hudbu Ravelova Bolera je jakousi symbolickou cestou, na níž se setkáváme s vlastními obavami, tužbami i lehkostí bytí. Walking Mad tak skvěle doplní další výjimečné kreace večera. Nejuznávanější taneční tvůrce současnosti, Jiří Kylián, je autorem mistrovské choreografie Petite Mort, tance pro šest mužů, šest žen a šest kordů. Po boku tohoto mistra uvádí svá díla v průběhu večera i choreografové, pro které je Jiří Kylián velkým vzorem a jež spojuje společná zkušenost s působením v Nederlands Dans Theater pod jeho vedením,“ dodávají zástupci Baletu NdB.

Kromě Johana Ingera je tu i slovenský choreograf Lukáš Timulák se svým Masculine / Feminine, kde s vtipem zkoumá některé z největších záhad našeho každodenního života, jak napovídá název, jde o rozdíly mužského a ženského světa. A představuje se i umělecký šéf Baletu NdB Mário Radačovský, který uvede celý večer choreografií Spolu, mikropříběhem o vítězstvích a prohrách, hledání a nacházení, společných prožitcích a zkušenostech, které nás spojují s druhými lidmi.

Dance Brno 2019 - Mezinárodní taneční festival současné a klasické baletní tvorby
Letošní ročník festivalu Dance Brno 2019 navazuje na loňský projekt Dance Brno 100 a více než čtvrt století v Brně uváděný a Baletem NdB pořádaný festival Tanec Brno. Aktuální ročník představí Litevský národní balet, který v programu doplní Slovinský balet národního divadla v Mariboru, italský soubor současného tance Spellbound Contemporary Ballet a jako český zástupce Balet Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Program bude složen převážně z neoklasických a současných choreografií.

Mezinárodní den tance 2019
Akce se uskuteční v pondělí 29. dubna 2019 na piazzettě před Janáčkovým divadlem. K vidění bude balet, ale také na moderní tanec, street dance nebo break dance. Připraveny budou i soutěže o lístky do divadla pro účastníky Open Classu a další. Oslavy budou pokračovat představením Baletu NdB Romeo a Julie v Janáčkově divadle od 19.00.

Časový harmonogram:
15:30 – 16:00 – Registrace na Open class (zdarma)
16:00 – 16:45 – Open class s Baletem NdB
16:45 – 17:00 – Vystoupení Baletu NdB
17:00 – 17:20 – Vystoupení Taneční konzervatoře Brno
17:20 – 18:00 – Vystoupení hostů Baletu NdB (Taneční skupina B-Fresh a Bezmasacrew) a předávání cen Malování Louskáčka

Zdroj: Balet NdB


Fotogalerie

Festival Dance Brno 2019 (Litevský národní balet Vilnius).

Festival Dance Brno 2019 (Litevský národní balet Vilnius).

Mezinárodní den tance 2019. Foto Kuba Jíra.

Mezinárodní den tance 2019. Foto Kuba Jíra.

Témata článku

Dance BrnoJohan IngerLukáš TimulákMário RadačovskýMezinárodní den tanceWalking Mad

Balet ND Brno

Janáčkovo divadloMahenovo divadlo

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: