Nový umělecký šéf baletu Moravského divadla Olomouc připravuje balet Bajadéra

Michal Štípa

Michal Štípa

Dlouholetý první sólista baletu Národního divadla v Praze a Brně Michal Štípa bude od 1. ledna 2019 novým uměleckým šéfem baletu Moravského divadla Olomouc. Hned po nástupu do funkce na něj přitom čeká tvůrčí výzva – v jeho choreografii a režii vznikne inscenace výpravného romantického baletu Ludwiga Minkuse Bajadéra.

První sólista baletu Národního divadla ukončil své angažmá v Praze a přijal funkci uměleckého šéfa baletu Moravského divadla Olomouc. „Nebylo to úplně lehké rozhodnutí. Přesto mi nabídka přišla velmi zajímavá, protože ve své kariéře můžu pokračovat v předávání zkušeností, které jsem za dobu mého působení v Národním divadle získal. Diváci i kolegové byli na jednu stranu smutní, že budu muset ukončit svou taneční kariéru v Praze, ale zároveň mám jejich plnou podporu,“ uvedl Štípa.
Prioritou nového uměleckého šéfa je se co nejrychleji seznámit s chodem divadla. „S respektem vnímám práci předešlých uměleckých šéfů baletu a jejich dosažených úspěchů, což vzbuzuje nejen oprávněný respekt k odkazu, který si s sebou soubor baletu nese, ale též vědomí, že pro splnění požadavků v budoucí etapě existuje reálný a spolehlivý základ,“ uvedl Štípa.
Dalším důležitým krokem bude příprava inscenace Bajadéra. Romantický balet Ludwiga Minkuse o chrámové tanečnici z exotického prostředí Indie má v Moravském divadle premiéru 22. března 2019. Michal Štípa, který se ujme choreografie a režie, měl v minulosti možnost opakovaně ztvárnit roli bojovníka Solora. „S Bajadérou jsem se coby tanečník setkal několikrát a pokaždé v jiné choreografii. Tato role je mi velmi blízká, protože coby Solor jsem absolvoval osmileté studium na Taneční konzervatoři v Brně,“ upozornil Štípa, který letos v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě uvedl jiný Minkusův balet, Dona Quijota. „Oba tituly jsou velice nákladné jak na kostýmy, tak na scénu. Bývá pravidlem, že Bajadéra se uvádí na velkých scénách kvůli finanční náročnosti a velikosti baletního souboru. Tyto důvody jsou pro mě výzvou, kterou musíme zvládnout. Věřím, že se nám to podaří a vznikne hezká klasická inscenace,“ sdělil Štípa. Na přípravě se budou dále podílet asistentka choreografa Malgorzata Chojnacka, scénograf a kostýmní výtvarník Aleš Valášek a light designer Martin Špetlík.
Vedle klasických baletů chce Michal Štípa uvádět v Olomouci i moderní tituly. „Rád bych, aby repertoár baletu byl vyvážený. Budu se snažit nejen o klasické tituly, ale také o moderní a neoklasická díla. Chtěl bych využít svých kontaktů a zvát na tréninky zajímavé baletní mistry, aby tanečníci měli možnost většího osobního rozvoje,“ zdůraznil Štípa. Nový umělecký šéf bude usilovat také o větší zviditelnění souboru ve veřejném prostoru, například pořádáním workshopů a otevřených zkoušek připravovaných baletních inscenací.
„Michal Štípa je pro mě jednou z nejvýraznějších osobností současného pohybového divadla nejen u nás, ale i v Evropě. Věřím, že své bohaté zkušenosti dokáže předat našim tanečníkům a tím je posunout jak v oblasti taneční, tak i v oblasti péče o pohybový aparát. Další jeho velkou devízou je spolupráce s předními choreografy a inscenátory, což se projeví na jeho způsobu práce při tvorbě choreografií i při výběru hostujících umělců. Myslím, že diváci Moravského divadla se mají opravdu na co těšit,“ dodal ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav a ČTK

Témata článku

Michal Štípa

Balet Moravského divadla

Moravské divadlo Olomouc

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: