Ocenění pro Markétu Perroud

Ocenění pro Markétu Perroud

Ocenění pro Markétu Perroud

Spoluředitelce Tance Praha Markétě Perroud bylo uděleno francouzské vyznamenání Řád umění a literatury (hodnosti rytíře) za její celoživotní profesní dráhu. Vyznamenání jí osobně předá francouzský velvyslanec v České republice Jean-Pierre Asvazadourian 13. května.
Řád umění a literatury (Ordre des Arts et des Lettres) je francouzský řád, udělovaný francouzským ministrem kultury i osobnostem, které nejsou francouzskými občany. Byl navržen 2. května 1957, prezident Charles de Gaulle jej schválil při restrukturalizaci francouzských řádů v roce 1963. Je udělován za významné zásluhy na poli literatury a umění.
Markéta Perroud, roz. Plzáková vystudovala pražskou Taneční konzervatoř, působila 7 let jako sólistka Pražského komorního baletu Pavla Šmoka a zároveň spolupracovala na mnoha nezávislých uměleckých projektech doma i v zahraničí. Stala se laureátkou ceny Thálie za mimořádný jevištní taneční výkon za rok 1995. V roce 1997 přijala angažmá jako sólistka v lyonském Ballet de l’Opéra national de Lyon, kde působila do roku 2010. Spolupracovala s předními choreografy M. Ekem, J. Kyliánem, O. Naharinem, T. Brown, M. Marin, N. Duatem, T. Saarinenem, R. Maliphantem a dalšími. Je držitelkou francouzského státního diplomu v oboru taneční pedagogiky (od roku 2004). V roce 2009 až 2010 absolvovala v Lyonu roční studium kulturního managementu. Od roku 2010 spolupracovala s Tancem Praha o.s. jako členka Umělecké rady. Od listopadu 2011 je spoluředitelkou festivalu TANEC PRAHA. Aktualizace 21. 5.
Markéta Perroud obdržela insignie Řádu umění a literatury 13. května. Během slavnostního ceremoniálu jí byla předána medaile a krásná vyjádření od Yourgose Loukose, ředitele Baletu lyonské Státní opery, Marca Cardonela, dlouholetého programového ředitele festivalu Nuit de Fourvière, taneční historičky Florence Poudru či slavného českého choreografa Jiřího Kyliána.
Tanec Praha tak má ve vedení již dvě ženy s hodností rytíře. Yvona Kreuzmannová obdržela v roce 2004 Rytířský řád Za zásluhy, který uděluje francouzský prezident lidem jiné národnosti než francouzské, v tomto případě za mimořádný přínos pro rozvoj evropské kulturní spolupráce.
Mezi další držitele Řádu literatury a umění patří z českých osobností např. Adolf Born, Anna Fárová, Michel Fleischmann, Bohumil Hrabal, Věra Chytilová, Marek Kopelent, Magdalena Kožená, Jiří Menzel, Bořek Šípek, Eva Urbanová a další. Zdroj: Divadlo Ponec, Wikipedia, Pražský komorní balet

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: