Ohad Naharin oceněn nejvyšším francouzským řádem Commandeur des Arts et des Lettres

Izraelský choreograf Ohad Naharin byl dne 23. ledna 2023 dekorován nejvyšším francouzským státním vyznamenáním na poli umění a literatury – řádem s hodností Commandeur des Arts et des Lettres. Převzal jej na francouzské ambasádě v Tel Avivu.

 

Ohad Naharin oceněn nejvyšším francouzským řádem Commandeur des Arts et des Lettres. Zdroj: Twitter francouzské ambasády v Izraeli.

Ohad Naharin oceněn nejvyšším francouzským řádem Commandeur des Arts et des Lettres. Zdroj: Twitter francouzské ambasády v Izraeli.

Ohad Naharin, jedna z nejvýraznějších osobností současného tance posledních třiceti let, ovlivnil svou tvorbou nejen domovský soubor Batsheva Dance Company, jejímž ředitelem byl mezi lety 1990–2018 a kde setrvává jako rezidenční choreograf, ale současný tanec a pohled na něj bez přehánění po celém světě.

Tvůrce vlastní pohybové metody Gaga převzal řád v prostorách francouzské ambasády v Tel Avivu z rukou jeho excelence Erica Danona. Slavnostnímu ceremoniálu bylo přítomno asi padesát hostů včetně téměř kompletního souboru Batsheva Dance Company a několika zástupců izraelského Ministerstva kultury a magistrátu Tel Avivu.

Danon uvedl, že řád je: „… Poctou jedinečné kariéře mimořádného tvůrce, který pozvedl taneční umění na světově uznávanou úroveň.“

„Před několika lety jsem měl tu čest převzít Řád umění a literatury v hodnosti rytíře (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres). Musím přiznat, že být jmenován velitelem (commandeur) není vůbec tak sexy! Ale žerty stranou, jsem skutečně nesmírně poctěn a vděčen za toto ocenění, které jsem mohl převzít v kruhu svých nejbližších. Děkuji, Francie!“ uvedl samotný Naharin.

Mimořádnou osobnost tohoto velikána současného tance si můžete připomenout v osobním článku Nataši Novotné, který vyšel v loňském roce u příležitosti Naharinových 70. narozenin.

Zdroje: il.ambafrance.org, i24news.tv, fr.timesofisrael.com

Témata článku

IzraelOhad NaharinŘád umění a literaturyZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: